ROMÂNIA FRUMOASĂ Tradiții vechi păstrate într-un colț de Botoșani

Olăritul este una dintre cele mai vechi activități desfășurate pe teritoriul României. Bineînțeles, au fost și sunt mai multe tehnici. Dintre acestea, tehnica de tip Kuty necesită mai mult efort, dar și rezultatele sunt spectaculoase.

Tehnica de tip Kuty a ajuns în țara noastră în secolul al IV-lea, după unele surse. De ce este atât de specială? Această artă complexă necesită parcurgerea mai multor etape. Sunt nu mai puțin de nouă pași:

1. Prelucrarea lutului
2. Modelarea argilei – formarea vaselor
3. Uscarea/Zvântarea
4. Angobarea
5. Zgrafitarea
6. Arderea
7. Colorarea
8. Smălțuirea
9. Arderea

Această tehnică supraviețuiește încă datorită unor oameni cu suflet mare, care locuiesc în Botoșani și care dețin unul din cele două ateliere de ceramică din țară, în care se fac căni, castroane, farfurii, cănițe, sfeșnice și obiecte de decor în tehnica de tip Kuty.

Sonia Iacinschi și fiul său, Eusebiu, fac minuni în atelierul din Botoșani. Lucrările lor au motive decorative senzaționale, zoomorfe și avimorfe, colorate mai ales în verde, galben și brun și au fost vândute nu doar în România, ci și în țări precum Ungaria, Franța, Italia și Israel.

Aceste obiecte se fac greu. Lutul amestecat se modelează pe roata olarului, apoi se conturează desenul dorit pe un desen realizat printr-o tehnică specială. Vasul se usucă apoi câteva zile, iar apoi intră în cuptor pentru prima ardere. Ulterior, se aplică culorile cu pensula, iar apoi vasul este din nou trimis la cuptor, pentru 30 de ore, la 95 de grade. Cuptorul nu este oarecare, ci unul tradițional, cu lemne. Vasele stau în cuptor până se răcesc. Dar mai multe detalii vi le pot da chiar cei doi oameni senzaționali care țin atelierul în viață.

Citește și

A dezvăluit strategia lui Mulțescu: ”Suntem pe o corabie și ne atacă pirații”