ROMÂNIA FRUMOASĂ Top 5 muzee mai deosebite de vizitat în 2021

2021 se anunță mai bun decât 2020. Nici nu ar avea cum să fie altfel. Cu siguranță vă faceți planuri de călătorie pentru anul care vine, iar România are destule locuri care merită descoperite. Muzeele nu fac excepție.

Am ales câteva muzee mai deosebite pe care le-ați putea vizita în 2021. Iată un Top 5 al acestora:

1. Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, județul Iași. După cum îi spune și denumirea, este un muzeu care prezintă istoria podgoriilor celebre ale Moldovei: Vaslui, Rădăuți, Huși, Odobești, Panciu, Botoșani, Hârlău. Muzeul este structurat foarte interesant. Astfel, în primele 3 săli veți descoperi legătura dintre vin și momentele fundamentale ale vieții, cum ar fi botezul, nunta și înmormântarea. Apoi, este reconstituită atmosfera unui han vechi, dar și un interior tradițional din Hârlău. Mai pot fi văzute piese necesare pentru activitatea unor crame, dar și obiecte legate de tradiții și superstiții.

2. Muzeul Național al Petrolului din Ploiești. Nici nu putea fi amplasat în altă zonă acest muzeu, Prahova fiind centrul exploatării petrolului în România. La Muzeu se pot vedea peste 8000 de exponate, printre care macheta primei sonde cu foraj mecanic din România, de la Târgu Ocna, unelte și lămpi de miner din secolul al XIX-lea, utilaje de foraj din lemn sau metalice din aceeași perioadă, macheta “fabricii de gaz” din 1856 a fraților Mehedințeanu de la Bariera Râfov, dar și felinare cu petrol din București – primul oraș din lume iluminat cu petrol în 1859.

3. Muzeul Apei Leonida Truță din Cluj-Napoca. Este singurul astfel de muzeu din România, amenajat pe locul primei stații de pompare de apă subterană, deschisă în 1898. Ce puteți vedea aici? Capace de canal din România, Franța, Cehia, Austria, Ungaria, Republica Moldova, Danemarca, Norvegia, Coreea de Sud, o pompă de stins incendii construită în 1930, utilaje, unelte și obiecte specifice acestui domeniu și tot felul de documente vechi.

4. Muzeul Chihlimbarului din Colți, județul Buzău. Acum 40 de ani, la 14 iunie 1980, se deschidea o colecție de peste 270 de piese brute și prelucrate de chihlimbar. Acestea au fost duse într-o casă construită în stil popular între 1973-1974. Cea mai mare piesă are nu mai puțin de 3.45 de kilograme. Cei care ajung la Colți mai pot vedea și o mină folosită exclusiv pentru scopuri turistice, săpată chiar lângă Muzeu.

5. Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu. A fost deschis în orașul care a avut prima farmacie atestată documentar în România, în 1494. Muzeul a fost deschis în 1972 și are peste 6.600 de piese legate de acest domeniu. Sunt 3 secții ale expoziției de bază: Oficina, Laboratorul și Colecția de Homeopatie.

Citește și

Gigi Becali: ”USR are putere drăcească, mama mi-a zis să votez AUR. Eu sunt liber, sunt cu Hristos”

No Comments Yet

Comments are closed