ROMÂNIA FRUMOASĂ Top 5 locuri mai puțin știute din Hunedoara

Județul Hunedoara are un potențial turistic imens. Obiective precum Castelul Corvinilor din Hunedoara, Cetatea Deva, Sarmizegetusa Regia și cetățile dacice atrag turiști din toată țara, dar și de dincolo de granițele României. Pe lângă acestea, mai sunt și alte locuri și clădiri care merită vizitate.

Haideți să vedem care ar fi doar câteva din acestea:

1. Mănăstirea Franciscană din Baia de Criș – este situată la vreo 10 kilometri de Brad și la mai puțin de 45 de Deva. Este cea mai mare clădire medievală în stil gotic de pe Valea Crișului Alb, fiind construită în secolul al 14-lea. Biserica a trecut prin multe. A fost arsă la finalul secolului al 16-lea, rămânând 200 de ani fără acoperiș. Atunci au disparut frescele și tot mobilierul medieval. Pavajul de piatră a fost realizat în 1846, iar pictura bisericii s-a făcut în 1898, când s-au executat pe bolta bisericii cele 3 tablouri: Sfânta Treime, Sfântul Ioan de Capistrano și Maica Domnului.

2. Muzeul Memorial Aurel Vlaicu – a fost înființat în apropierea casei în care au locuit Aurel Vlaicu și familia sa. Înăuntru se pot vedea mai multe obiecte legate de activitatea de inventator și aviator a celui care a marcat istoria României. Printre acestea se găsesc schițe de proiect despre diverse invenții, un magnetofon, un gramofon, dar și un cazan cu aburi realizat de Aurel Vlaicu.

3. Capela Romanică din Geoagiu – este cea mai veche biserică de piatră din România, realizată la finalul secolului al 11-lea de familia nobiliară care stăpânea zona Geoagiu în acele timpuri. Este singura rotondă care încă stă în picioare și are un diametru interior de 5.5 metri.

4. Drumul de marmură de la Alun – satul Alun are o istorie mai degrabă tristă. Vechi de peste 300 de ani, a trăit o perioadă lungă de efervescență, cu oameni care lucrau la cariera de marmură de lângă sat și în minele din Ghelari. Colectivizarea forțată i-a alungat pe mulți, iar azi mai trăiește o singură familie acolo. În urmă a rămas un drum unic în țară, de vreo 2 kilometri, făcut din marmură.

5. Muzeul Mamei din Petrila – a fost deschis în 2012, ca un omagiu adus de artistul Ion Barbu mamei sale. Se spune că este singurul astfel de muzeu din țară, în lume mai fiind unul singur, la New York. Colecția de la Petrila cuprinde obiecte din familia Barbu, dar și multe exponate donate de diverși oameni de cultură, poeți, scriitori, artiști, toate legate de mame.

Citește și

Mircea Lucescu, aproape de event, dar virulent: ”Voi nu sunteți Dinamo!”