ROMÂNIA FRUMOASĂ Top 5 biserici de lemn din țara noastră

Sărbătorile de Paște înseamnă pentru aproape toți românii un prilej de a se întoarce spre biserică, spre lăcașurile de cult, spre învățăturile sfinte. Mai înseamnă și participarea la slujbele din preajma Paștelui. Bisericile de lemn din țară au un farmec deosebit și de aceea o vizită în zonele în care sunt construite astfel de așezăminte reprezintă o mare bucurie.

România are aproape 1500 de biserici de lemn construite înainte de 1918. Este foarte greu de făcut un top al celor mai frumoase, dar haideți să încercăm.

1. Biserica de lemn de la Mănăstirea Bârsana – este recunoscută deja în toată țara prin frumusețea ei și prin cadrul natural în care a fost construită. Biserica a fost ridicată în secolul al 16-lea de domnii Drăgoșești și a fost desființată în 1791. Mult-așteptata redeschidere a avut loc în 1993, toate clădirile din complex fiind făcute din lemn de stejar, la care s-au adăugat pietre de râu.

2. Biserica de lemn din Brădet – se află în județul Bihor și a fost clădită în anul 1733. Se remarcă printr-o arhitectură spectaculoasă, punctul-forte fiind absida decroșată care se termină în muchie. La fel de interesante sunt bârnele orizonta îmbinate cu un sistem de cresturi. Turneul bisericii are 22 de metri înălțime.

3. Biserica de lemn din Românești – a fost construită în județul Timiș și este cel mai cunoscut lăcaș de cult de lemn din zona Banatului. Biserica a fost construită în secolul al 18-lea și iese în evidență prin turnul său ridicat deasupra pronaosului și care are cel mai frumos bulb de inspirație barocă din partea de vest a României. Biserica are nevoie de multe lucrări de renovare pentru a putea fi vizitată, admirată și fotografiată.

4. Biserica de lemn din Fildu de Sus – este lăcașul de cult ce apare pe stema județului Sălaj, renumită pentru “coiful” foarte ascuțit așezat deasupra acoperișului. Biserica a fost ridicat în anul 1727 și a avut parte de mai multe modificari în secolul al 19-lea.

5. Biserica de lemn din Ionești – este un așezământ sacru de aproape 300 de ani vechime. A fost construit în anul 1730 pe locul unei alte biserici, ridicată în 1460. Picturile murale din interior sunt extraordinare, dar au mare nevoie de îngrijire.

Citește și

Opinie avizată despre Hîldan jr: ”E multă presiune, este un copil ca oricare”