--> -->

ROMÂNIA FRUMOASĂ Straja, locul ideal pentru schiat în acest moment

În sfârșit, vine și iarna! Nu am avut parte de prea multă zăpadă de Sărbători, dar iată că a început să ningă bine de tot la munte. Stațiunea Straja este unul din locurile unde pasionații de schi ar trebui să ajungă în aceste zile.

A nins bine ieri, iar prognoza meteo arată că zăpada se va depune și în următoarele 5-6 zile. Straja se află la 8 kilometri de Lupeni, în Valea Jiului. La stațiunea aflată la 1445 de metri altitudine se ajunge fie pe drumul asfaltat, fie cu telegondola. De sus, priveliștea este minunată, iar cei care merg la munte pentru schi au parte de nu mai puțin de 12 pârtii: Mutu, Straja, Vârful Straja, Lupului, Lupului II, Canal, Canal II, Sfântu Gheorghe, Platoul Soarelui, Telegondolă, Platoul Constantinescu, Începători Școală. Pe toate aceste pârtii se schiază în condiții bune în acest moment. Stratul mediu de zăpadă de la Straja este de aproape 32 de centimetri, numai bun pentru schiori.

Straja nu înseamnă numai schi și peisaje fantastice. Cine merge în stațiunea din Valea Jiului mai poate vedea alte și alte atracții turistice. Primul este Schitul Straja, un schit ortodox cu două hramuri Înălțarea Sfintei Cruci și Sfinții Împărați Constantin și Elena. Schitul este format dintr-o bisericuță din lemn și câteva chilii și a fost inaugurat în 1999. Interesant este că intrarea în schit se face printr-un tunel artificial de 57 de metri, în care se găsesc icoane ale sfinților dispuse după zi și lună, conform calendarului creștin-ortodox.

În apropierea Schitului se găsește Crucea Eroilor, înaltă de 18 metri și lată de 9 metri, construită în memoria celor 800 de ostași care au murit în zonă în Primul Război Mondial. Drumul Crucii reprezintă o procesiune efectuată de preoți ortodocși și care are 14 popasuri, fiecare în dreptul unui ansamblu troiță plus basorelief reprezentând scena respectivei opriri.

Citește și

Despre Sărbătoarea Botezului Domnului: ”Puțini au sesizat lucrul acesta”