ROMÂNIA FRUMOASĂ Stoicănești, un loc cu însemnătate pe harta Oltului

Că românii sunt credincioși o știm deja. E greu de găsit vreun sat fără biserică în țara noastră. Stoicănești, o localitate din județul Olt, este renumit, cel puțin în zonă, pentru lăcașurile de cult.

Bisericile surori de la Stoicănești au o poveste extraordinară. Prima a fost clădită la finele secolului al 18-lea. Din păcate, trecerea vremii a deteriorat biserica, din care au mai rămas câteva ziduri. Din fericire, s-a păstrat pictura originală și care este neprețuită. Această biserică a fost clădită doar din cărămidă, cu ziduri groase și ferestre cu zăbrele metalice lucrate de meșterii zonei.

Lângă această biserică s-a ridicat “sora” ei, un secol mai târziu. Boierul Constantin Fântâneanu a fost cel care a avut ideea construirii acestui lăcaș de cult, dar și cel care a plătit toate lucrările. Pictura Bisericii cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena a fost făcută de marele Gheorghe Tătărăscu. Pictura are un specific extraordinar, fiind realizată pe un fond negru ce imită marmura.

Pictura a fost restaurată în 1938 de pictorul Florea Udriște, însă biserica a avut apoi de suferit din cauza cutremurului din 1940. La aproape 20 de ani distanță, a fost consolidată. Biserica a fost resfințită în 2006. Un element special și emoționant este tabloul amplasat chiar la intrare, pe care se află pozele localnicilor care au murit în timpul Primului Război Mondial.

Stoicăneștiul mai are o atracție turistică demnă de un viitor mai bun. Complexul muzeal-etnografic Boianu-Stoicănești cuprinde 4 pavilioane în care vizitatorii pot vedea cum trăiau țăranii români în secolul al 18-lea. În cadrul Complexului se află și biserica-bordei, jumătate aflată sub pământ.

Citește și

ÎPS Teodosie despre faptul că nu poartă mască: ”Nu am respirație și trebuie să mă vadă și poporul”

No Comments Yet

Comments are closed