ROMÂNIA FRUMOASĂ Solești, un loc cu o istorie care nu trebuie uitată

Județul Vaslui nu pare cel mai ofertant, din punct de vedere al programării unei excursii. Nu este chiar așa. Sunt locuri deosebite, care oferă adevărate lecții de istorie. Unul dintre acestea este Solești, comună aflată la doar 15 kilometri de Vaslui.

Aici pot fi văzute două construcții care merită mai mult, dacă ne uităm la câtă istorie s-a strâns în jurul lor. Primul este Conacul din Solești, construit de familia Rosetti-Solescu în secolul al XIX-lea. În jurul anului 1827 a început ridicarea clădirii de către postelnicul Iordache Rosetti.

Conacul a fost construit pe fundație de piatră, în stilul arhitecturii moldovenești, cu cărămidă. Este un amestec de elemente neoclasice și tradiționale, cu tâmplării de lemn, pardoseală de lemn și mozaic și învelitoare de tablă.

Clădirea are 3 nivele, demisol, parter și etaj, care găzduiesc 15 camere, dispuse simetric în jurul unui hol central. Scara cu balustradă sculptată este o încântare. Un alt punct de interes este latura de est a fațadei, cu o boltă cu trăsuri cu arcade la parter și cu terasă la etaj.

În 1949, Conacul a fost naționalizat de stat și a fost folosit ca școală generală până în 1977. Marele Cutremur a avariat clădirea, în special zidurile exterioare și parterul, terasele și acoperișul. Lucrările de reparații au fost făcute în bătaie de joc, Conacul fiind lăsat mai mult în paragină. Și cutremurul din 1990 a produs daune.

Lângă Conac este un alt edificiu monumental: Biserica Adormirea Maicii Domnului. Acest lăcaș de cult a fost construit de Ecaterina Rosetti, mama Elenei Cuza (soția domnitorului Alexandru Ioan Cuza). De altfel, Elena Cuza este înmormântată aici.

Biserica a fost paraclis al curții boierești până în 1893, când a fost donată comunității de Gheorghe Rosetti-Solescu, stăpânul moșiei. Turnul clopotniței a fost reparat în 1902, iar acoperișul a fost înlocuit 2 ani mai târziu. Cutremurul din noiembrie 1940 a dus la refacerea turnului în 1945. Acum 32 de ani, Biserica a fost consolidată, iar în în 1997 a fost resfințită.

În clădire se găsesc obiecte de cult valoroase, precum o evanghelie argintată, dar și cărți vechi cu litere chirilice și veștminte din mătase naturală.

Citește și

Contra dă din casă: ”Dacă te împrumuți ca să faci deplasări”