ROMÂNIA FRUMOASĂ Sinagoga cu o arhitectură spectaculoasă

Târgu Mureș începe să devină un oraș la modă în România și o ia pe urmele Oradei. Centrul Vechi al orașului are destule obiective de vizitat, iar atmosfera este relaxată. Tot în Târgu Mureș se află una dintre cele mai frumoase sinagogi din țara noastră.

Sinagoga Status Quo Ante sau Templul Mare este o bijuterie arhitectonică. A fost ridicată între 1890-1900 în stil eclectic, urmând planurile arhitectului Jakob Gartner, din Viena. Inițial, era cunoscută drept Sinagoga de pe Ulița Școlii, așa cum se chema strada în acea vreme. Sinagoga impresionează de la prima vedere. Are o turlă centrală mare cu rozete pe fiecare latură, dar și turle octogonale laterale. Intrarea se face printr-un portic romanic, deasupra acestuia aflându-se o rozetă centrală de inspirație gotică. Tot acolo este trecut un text din Vechiul Testament.

Mai departe, interiorul Sinagogii este încărcat de decorațiuni, plafoanele centrale fiind zugrăvite cu stele colorate. Pe fațadele celor două turnuri mici este câte o rozetă florală, în timp ce cupolele turnurilor și cea centrală sunt în formă de bulbi decorați în stil musulman. În memoria miilor de evrei uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele de concentrare naziste a fost construit un monument memorial, pe care stau scrise următoarele cuvinte: “Numărul sfinților (martirilor) din orașul nostru este de 5.943. Și piatra din zid strigă de durere și tot poporul evreu deplânge exterminarea părinților noștri și a celor dragi nouă care au fost asfixiați și arși la Auschwitz în anul 5704 (1944)”.

Sinagoga a avut parte de mai multe lucrări de renovare, atât la interior, cât și la exterior, în anii 1970, 1972 și 1985, din cauza infiltrațiilor de apă. Problemele nu au fost rezolvate în totalitate, astfel că tot au apărut fisuri în pereți. O renovare capitală a început în 1998 și s-a finalizat doi ani mai târziu, când a fost reinaugurată Sinagoga. Reparațiile au fost posibile datorită donațiilor și a fondurilor obținute de la Federația Comunităților Evreiești din România.

Citește și

Polonezii de la Scallier deschid Funshop Park în trei orașe din provincie