ROMÂNIA FRUMOASĂ Salina Cacica, un obiectiv care nu trebuie ratat

2021 poate însemna, pentru mulți, reluarea drumețiilor și excursiilor întrerupte pe Coronavirus. Sigur vă faceți planuri să plecați de acasă și să mai bifați din obiectivele turistice pe care le aveți în minte. Vă sugerăm să puneți și Salina Cacica pe listă.

De Cacica poate că ați auzit sau, mai degrabă, ați citit pe cutiile în care este ambalată sarea de bucătărie. Salina Cacica este un loc de unde se extrage sare și are o istorie impresionantă. Vârsta zăcământului este de câteva milioane de ani, din Miocenul Inferior. Exploatarea acestuia s-a făcut încă din mileniul 5 înainte de Hristos.

Perioada Imperiului Habsburgic, exploatația de la Cacica a prins contur. Curtea de la Viena nu voia să plătească pentru sare și a căutat zăcăminte pe care să le folosească. Unul dintre acestea a fost la Cacica. Lucrările de construcție s-au finalizat în 1791. De-a lungul vremii, odată cu modernizarea tehnologiei, au fost aduse tot felul de îmbunătățiri.

Din puțul de extracție s-au deschis 3 orizonturi: unul la 35 de metri adâncime, altul la 55, iar ultimul la 70. Ce pot vedea turiștii aici? Ei bine, intrarea se face pe nu mai puțin de 192 de trepte vechi de brad, mineralizate de saramura care a pătruns în lemn. Odată ajunși jos, turiștii pot vizita Muzeul Sării, Capela romano-catolică Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, Capela Ortodoxă, Lacul Sărat, Sala de Dans unde se organizau diferite baluri, dar și Grota Piticilor.

Cum se ajunge la Salina Cacica? De la Suceava se merge spre Gura Humorului, pe DN17, preț de 30 de kilometri, iar la Păltinoasa se face dreapta, pe drumul 2E. De acolo până la Salina sunt vreo 10 kilometri.

Citește și:

Raed Arafat: ”Vaccinul e o lumină, dar mai e până la capătul tunelului!”. Îi arată cu degetul pe români

No Comments Yet

Comments are closed