ROMÂNIA FRUMOASĂ “Pietrele” care fac zona Alba Iulia și mai frumoasă

Județul Alba este un adevărat paradis pentru cei care iubesc ieșirile în natură. Cei mai mulți cunosc destinațiile celebre ale acestei zone, însă sunt și locuri care nu au fost explorate așa mult până în prezent. Printre acestea, “Pietrele” de pe lângă Alba Iulia.

Formațiunile calcaroase care țâșnesc parcă din verdele pădurii oferă o notă aparte zonei apropiate de Alba Iulia. Într-un traseu de o zi se pot vedea cel puțin 3 astfel de pietre. Să le luăm pe rând:

1. Piatra Cetii – are o lungime de peste 3 kilometri, lățimea maximă fiind de 500 de metri. Are două sectoare. Primul este Piatra Înaltă, cu cel mai înalt punct, situat la 1.233 de metri altitudine. Partea sudică se numește La Călugări. De pe Piatra Cetii, într-o zi senină se pot vedea cele mai importante vârfuri muntoase ale țării: Moldoveanu, Negoiu, Retezat, Bucura, Peleaga, Șureanu, Parângul Mare, Bihor, Muntele Mare, Vâlcan și Detunatele.

2. Piatra Craivii – are o înălțime maximă de 1.078 de metri. De la crucea din vârf se pot vedea, dacă toate condițiile meteo sunt favorabile, crestele Făgărașului, Munții Șureanu, Alba Iulia, Sebeș, Cheile Turzii și Culoarul Mureșului. La Piatra Craivii, aflată la 20 de kilometri de Alba Iulia, se merge și pentru a descoperi urmele cetății dacice. Sunt nu mai puțin de 3 căi de acces către Cetate, pe jos ajungându-se în mai puțin de două ore.

3. Piatra Bulzului (Bulzul Gălzii) – este situată în sud-estul Munților Trascăului, la 940 de metri altitudine. Drumul prin pădure nu este deloc ușor cu mașina, astfel că o variantă ar fi mersul pe jos, care duce, mai întâi, într-o poiană plină de flori primăvara, iar după vreo 20 de minute se ajunge la baza Pietrei. Piatra Cetii, o parte din Alba Iulia, Valea Gâldei, Muntele Cetii și o bucată din Cheile Întregalde pot fi observate de aici.

Citește și

Lui Liviu Dragnea i s-ar pregăti un nou dosar la DNA