ROMÂNIA FRUMOASĂ Pasul Tihuța va fi gazda unei întreceri deosebite

Pasul Tihuța este unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Nu contează anotimpul în care treceți pe acolo, peisajul este la fel de frumos. Zăpada îi oferă un plus de farmec, dar și posibilitatea de a găzdui o competiție specială.

Pe 13-14 februarie, cei de la Clubul Sportiv Sleddog Bistrița-Năsăud organizează Drumul Romanilor 5.0, la Piatra Fântânele. Este, deci, a cincea ediție a acestei competiții internaționale, în care se întrec atelaje trase de câini.

“Speranța noastră este ca 13-14 februarie 2021 să ne găsească cu munți de zăpadă, mai liberi și sănătoși, iar asta să facă posibil ca toți cei ce-și doresc să poată ajunge cu câinii lor în Pasul Tihuța, pentru a petrece două zile pline de aventură la Drumul Romanilor 5.0”, au anunțat organizatorii.

Drumul Romanilor din Pasul Tihuţa are o istorie impresionantă. Este cunoscut de aproape 300 de ani, are mai bine de 12 kilometri, iar altitudinea se situează între 850-1150 de metri. Traseul pornește de la Defileul Bârgăului, trece prin Faţa Prislopului, Dosul Zâmbroaiei, Culmea Tăşuleasa, Culmea Opcioara, Iliuţa Corchii, Iliuţa Calului, Măgura Calului și ajunge pe Pasul Tihuţa. Cu siguranță, dacă ajungeți acolo, localnicii vă vor explica exact ce e Zâmbroaia și ce înseamnă Iliuța.

Concursurile de atelaje trase de câini au dus România în clasamentele continentale. Astfel, anul trecut, la Campionatul European de sănii trase de câii din Pragelato, Bogdan și Damaschin Berende au devenit campioni europeni. De altfel, Bogdan Berende a câștigat anul trecut proba de 8 kilometri de la Drumul Romanilor, competiție la care au participat peste 40 de concurenți din România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Republica Moldova.

Citește și

SF, chiar a fost propus la Dinamo: ”Era un polonez, Lewandowski, dar ei au preferat altul!”