ROMÂNIA FRUMOASĂ Orologiul, simbolul Brăilei

Fiecare oraș are sau ar trebui să aibă cel puțin un simbol. Dacă vorbim de Brăila, putem să-i oferim acest titlu Orologiului din Piața Centrală a Municipiului. Povestea acestui monument are peste 100 de ani. În 1898, Petru Naum, unul din oamenii importanți ai Brăilei, a donat o sumă de 8000 de lei aur pentru a se construi un ceas impresionant în oraș. 11 ani mai târziu, visul său a devenit realitate. Orologiul din Brăila a fost ridicat și are aproape 12 metri înălțime.

Turnul pe care stă ceasul este din tablă ranforsată, lucrarea fiind executată de o firmă din Cehia, Carol Sakar. Mecanismul ceasului a fost construit la Munchen, iar legenda spune că este printre cele mai precise ceasuri din lume. Inițial, era colorat în verde, negru și alb, dar apoi a ajuns să fie pictat în albastru.

Orologiul a trecut prin multe. În anii 50, după ce regimul comunist a pus stăpânire pe România, pe ceas au fost instalate o seceră și un ciocan. Apoi, Orologiul a fost recondiționat de 3 ori, în anii 1968, 1993 și 2011, însă calitatea lucrărilor a lăsat de dorit. Cadranele au fost schimbate, dar nu au respectat normele din acest domeniu.

 

Citește și:

Rednic față în față cu Dinamo și cu suporterii ei! Mesajul antrenorului de la Iași