ROMÂNIA FRUMOASĂ O zonă întreagă cuprinsă într-un muzeu în aer liber

Lumea satului are de oferit o mulțime de povești, de imagini, de amintiri, de tradiții, de experiențe, care nu trebuie nicicum uitate. Asta își propun și cei care au grijă de Muzeul Satului din Baia Mare, un muzeu în aer liber aflat pe Dealul Florilor, unde panorama orașului este spectaculoasă.

Zona Maramureșului este fascinantă. Păstrarea tradițiilor este unul din motivele pentru care turiști din țară și din străinătate merg an de an în nordul țării și se bucură de ce văd în gospodăriile bine întreținute ale maramureșenilor. O excursie prin toate regiunile județului poate fi făcută mai simplu vizitând Muzeul Satului din Baia Mare. Acolo au fost adunate mai multe case din cele 4 zone etnografice, adică Țara Maramureșului, Țara Chioarului, Țara Lăpușului și Țara Codrului, dar și zona de câmpie dinspre Sătmar.

Muzeul Satului din Baia Mare a fost deschis în urmă cu 43 de ani, în 1978. De atunci, colecția de gospodării s-a tot îmbogățit. Intrarea în fiecare casă înseamnă o mică excursie în trecut. Turiștii pot vedea diferențele de la zonă la zonă, dar și asemănările dintre case. Cum erau așezate paturile în camere, cum arătau păturile tradiționale, ce unelte specifice erau folosite la muncile câmpului, ce instrumente erau utilizate de doamne și domnișoare pentru a transforma lâna în diverse obiecte din casă, cum arăta cămara – toate răspunsurile la aceste curiozități sunt în Muzeul Satului.

Nu doar case de locuit se pot vedea în spațiul amenajat pe Dealul Florilor. Știți ce este o oloiniță? O instalație cu ajutorul căreia se obține ulei și pe care o puteți vizita la Muzeul Satului, alături de batoze și teascuri. În plus, există și o casă-școală, cu băncile în care au învățat copii acum mulți ani. Nu se putea ca din acest loc să lipsească și o biserică. Dacă ajungeți până acolo, urcând câteva trepte, puteți vedea cum arată Baia Mare de sus.

Citește și

Alexandra Stan anunță că va găzdui un talk-show: ”Un preot, respectiv o prostituată”