Wave Resort

ROMÂNIA FRUMOASĂ O comună cu două comori spectaculoase

Județul Hunedoara este printre cele mai ofertante din România, din punct de vedere turistic. Din Nord până în Sud, cine vine aici are ce să vadă. Unele locuri sunt încă puțin descoperite, dar au un potențial extraordinar. Un astfel de loc este satul Stănija din comuna Buceș, aflată la granița cu județul Alba.

De ce ar fi Stănija un loc de vizitat? Ei bine, din cel puțin două motive. Primul este Cascada Săritoarea, o adevărată minunăție a naturii. Acolo se ajunge pe un drum foarte bun, pe DN74, care unește Bradul de Abrud. La Buceș se face dreapta și se intră în Stănija, un sat cu oameni tare harnici. Stau mărturie gospodările împrăștiate de o parte și de alta a drumului. La un moment-dat, pe dreapta apare indicatorul cu Cascada Săritoarea. Se lasă mașina la drum și se pornește pe o potecă printre două garduri de sârmă. Se coboară câteva zeci de trepte și se ajunge într-o poiană. După ce treceți pe alte 3 podețe, ajungeți lângă cascadă. Priveliște este fantastică.

Căderea de apă este uriașă, iar pozele făcute acolo ies minunat. Zgomotul cascadei este amplificat de dealurile acoperite cu păduri dese. Cei din Administrația locală au amenajat locul, construind trepte de lemn pentru cei ce vor să urce la vârful cascadei. Nu durează mult, iar urcușul este bun pentru sănătate. La finalul urcării se găsește și o băncuță unde vă puteți trage sufletul. Dacă vreți să mergeți mai departe prin pădure, o puteți face pe drumul forestier.

Al doilea punct special din Stănija este Casa Căutătorului de Aur. Acest concept s-a născut în 2015 cu un scop precis: să aducă turiști pe Valea Maliței și să le arate o galerie de mină din care s-a extras minereu aurifer. Sufletul acestui proiect este Georgeta Dulgheru, inginer geolog cu 15 ani de muncă în mina de la Gura Barza. Mânată de o ambiție extraordinară și de pasiunea pentru minerit, doamna Dulgheru a amenajat în Stănija un loc cu exponate de minereuri din zonă, dar și cu unelte folosite în trecut de aurari. Practic, o vizită la Casa Căutătorului de Aur este o incursiune în trecutul zonei.

Citește și

Dacă Dinamo ajunge în Liga 2: ”Echipa îi va reveni lui Badea”