ROMÂNIA FRUMOASĂ O cetate ce merită un viitor mai frumos

Județul Arad este ofertant din punct de vedere turistic. Nu doar reședința de județ merită vizitată, ci și alte orașe. De exemplu, Ineul, aflat la 63 de kilometri de Arad. O mare parte din istoria orașului stă în Cetatea Ineu.

Primele date despre construcția acestei cetăți vin din secolul al 13-lea, mai precis în 1295. Apoi, în 1387, familia Losonczy a primit domeniul Ineu și a început reconstrucția cetății. În 1444, Cetatea ajunge în posesia lui Ioan de Hunedoara, iar 28 de ani mai târziu este atestat și primul castelan, angajat tot de familia Losonczy. În 1595, armatele transilvănene au cucerit Cetatea Ineului, iar Mihai Viteazu a numit drept conducător un pârcălab, în 1599.

În 1645, pe locul cetății a fost construită una nouă, urmându-se planurile lui Gabriel Haller. Cetatea a fost finalizată în 1652. Atunci au fost ridicate alte două bastioane. În 1658, Cetatea a fost cucerită de otomani, iar în 1693 de habsburgi. Din păcate, acel an a însemnat și finalul rolului funcțional al cetății. Între 1700-1745, clădirea a fost garnizoană pentru trupele regimentului confiniar iliric Tisa-Mureșean. După un an, Cetatea a fost abandonată și abia în 1870 a fost restaurată, suferind modificări importante. După 1904, clădirea este transformată în ospiciu, acolo fiind înființat Institutul Medico-Pedagogic Sfânta Treime, destinat copiilor cu probleme psihice.

Dacă vorbim despre arhitectură, modelul Cetății este unul destul de des întâlnit în Transilvania, astfel de clădiri găsindu-se și la Șimleul Silvaniei, Dumbrăveni sau Racoș. Cea mai importantă perioadă de restaurare a început în 1870, când s-a reconstruit integral corpul sudic, s-au reparat părțile superioare ale turnurilor și s-au înnobilat corpurile de clădiri cu decorații în stil neogotic. În acest fel, Cetatea Ineu a ajuns să aibă un important caracter medieval târziu cu elemente renascentiste.

Element important în istoria acestor locuri, Cetatea Ineului merită o soartă mai bună. Restaurarea acestui obiectiv l-ar face atractiv nu doar pentru turiștii români, ci și pentru cei din străinătate. În prezent, este un proiect făcut pentru lucrări de reconstrucție și s-a desemnat și firma câștigătoare a lucrărilor. Iar planurile autorităților locale sunt ambițioase. În incinta Cetății ar putea fi organizate diferite ateliere de olărit, desen, împletit.

Citește și

Zi importantă pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu: s-au cerut pedepse uriașe