ROMÂNIA FRUMOASĂ O Cetate ascunsă între dealurile Sălajului

De Stana, din județul Sălaj, nu a auzit prea multă lume. Asta nu înseamnă că nu are ceva de oferit turiștilor care ajung acolo. Între dealurile Călatei stă parcă ascunsă Cetatea Ciorii, un castel în miniatură.

Această clădire construită în 1913 i-a aparținut arhitectului Karoly Kos, care a mai construit și alte edificii din România și Ungaria: Biserica romano-catolică din Zebegeny, Pavilioanele Grădinii Zoologice din Budapesta, Şcoala primară şi Grădiniţa din strada Városmajor, Budapesta, Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe şi Biserica Calvină din Cluj-Napoca.

Ce este așa special la Cetatea Ciorii? În primul rând, Karoly Kos a proiectat într-un stil artistic toate componentele clădirii, de la ferestre, uși, balamale până la construcția în sine. Aceasta are un acoperiș în două ape, panta fiind abruptă. Turnul în formă de cerc este acoperit cu șindrilă, ceea ce îi oferă un plus de farmec.

O altă notă specifică este faptul că arhitectura populară înconjoară acest Castel. Pereții parterului nu au parte de tencuială, ci reprezintă o zidărie din piatră spartă. În sus, etajele sunt din lemn. Pentru ca totul să fie perfect, Castelul este înconjurat de o vegetație bogată, parcă protejându-l de orice fel de provocări.

Cum se ajunge la Cetatea Ciorii? Traseul merge de pe drumul european E60, iar înainte de intrarea în Izvoru Crișului, dinspre Cluj, se face dreapta spre Nădașu. Chiar înainte de intrarea în sat este un indicator la stânga pe un drum accesibil cu 4×4 sau maşină mică cu garda la sol ridicată, ori pe jos. A doua variantă este mai frumoasă, pentru că vă puteți bucura mai tare de frumusețea naturii. O să ajungeți la Halta Stana, iar înainte de haltă, pe partea dreaptă, stă Castelul ascuns între copaci.