ROMÂNIA FRUMOASĂ O bijuterie de 400 de ani, salvată de la dispariție

Călărașiul are cu ce se mândri, chiar dacă nu este în topul județelor vizitate de turiști. Printre cele mai frumoase obiective este și Biserica fostei Mănăstiri de la Negoiești, recent restaurată și salvată de la dispariție.

Biserica se află în comunca Șoldanu și are aproape 400 de ani. A fost construită între 1647-1649 la dorința domnitorului Matei Basarab și a soției sale. În acel moment, biserica avea 31 de metri înălțime, 18 metri lungime și peste 7 metri lățime. Vremurile și-au pus foarte tare amprenta pe această clădire impresionantă. Natura a biciuit-o, iar atacurile otomanilor au slăbit-o foarte mult. Biserica a avut nevoie de două reparații majore, care s-au efectuat în anii 1777 și 1850. Între acești ani, Mănăstirea i-a găzduit pe bolnavii cu probleme psihice de la mănăstirile Sfânta Vineri, Sfântul Gheorghe și Sărindar, din București.

Secularizarea averilor mănăstirești din vremea lui Alexandru Ioan Cuza a avut repercusiuni dureroase. Mănăstirea ridicată lângă biserică a fost desființată, rămânând doar biserica “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. În acest moment, ansamblul aflat pe lista monumentelor istorice cuprinde casa domnească, clopotnița, chiliile și zidurile care au rezistat timp de sute de ani.

Din fericire, în urmă cu 9 ani, autoritățile au accesat fonduri europene de peste 10 milioane de lei pentru restaurarea și reabilitatea Bisericii. De altfel, în aprilie 2013 s-a ținut prima slujbă după multă vreme, lucrările continuând și după acel moment.

Cum se ajunge la Șoldanu? Din București se merge pe DN4, pe drumul care ajunge la Oltenița. Biserica este la 45 de kilometri de Capitală și la 21 de Oltenița.

Citește și

Zero peste tot la debutul lui Contra. Dinamo n-a tras pe poartă cu Chindia

No Comments Yet

Comments are closed