ROMÂNIA FRUMOASĂ O adevărată comoară reîncepe să strălucească în Bihor

Săcuieni pare un loc uitat de lume și, la prima vedere, nu are cu ce să atragă turiștii. Ei bine, nu este chiar așa. În comuna bihoreană se află Castelul Stubenberg, cu o istorie zbuciumată.

Castelele din zona Săcuieni au început să fie construite după invazia tătară din 1241. Anul exact al ridicării clădirii pe care stă acum Castelul Stubenberg nu se știe precis, dar este sigur că a fost distrusă în timpul răscoalei lui Gheorghe Doja, din 1514.

Între 1750-1760, Janos Dietrichstein a construit aripa vestică a castelului de azi.

În secolul al XIX-lea, nobilii Stubenberg devin stăpânii domeniului din Săcuieni, ajutând la dezvoltarea localității. Au urmat și câteva restaurări, până la începutul secolului trecut. La clădirea inițială s-au adăugat o aripă nouă și un grânar, castelul devenind o expresie a stilului baroc de provincie.

În perioada interbelică, statul a luat castelul, iar după al Doilea Război Mondial a fost transformat în școală. Din 1962 s-au predat studii superioare, iar din 1989 a devenit Școală Gimnazială. Apoi, nepăsarea a adus clădirea într-o stare jalnică. Din fericire, în 2010, Fundația Sfântul Francisc a concesionat pe 49 de ani castelul, angajându-se să renoveze edificiul. Deja se văd semnele renașterii acestei clădiri memorabile.

Prin ce se remarcă această clădire? Hambarul este în stil clasicist, iar castelul vechi în stil baroc. Pridvorul cu coloane este în stil casicist, fațada principală are un singur nivel, fără etaj, aripile castelului fiind în forma literei L. În mijlocul fațadei principale din aripa de vest este un hol deschis, cele două părți ale porticului fiind decorate cu o coloană ionică.

Geamurile fațadei principale au închidere dreaptă, cu coronament drept și o zonă de coronament colorat. Aripa din Nord-est are 11 axe, iar deasupra rezalitului central se află un acoperiș în cupolă. În fața acestuia este un mic portic, deasupra căruia se află blazonul familiei Stubenberg. În fața castelului se află un parc dendrologic sălbatic, principala atracție fiind o fântână decorată cu un vultur.

Cum ajungeți la Săcuieni? Din Oradea, mergeți pe E671, spre Nord, preț de vreo 47 de kilometri.

Citește și

Știrea zilei oferită de Nelu Tătaru: ce se poate întâmpla de la 1 iulie

 

No Comments Yet

Comments are closed