Wave Resort

ROMÂNIA FRUMOASĂ Muzeul Țării Crișurilor, un diamant șlefuit al Oradei

Oradea este una din bijuteriile României. Veștile care vin din acea zonă de țară sunt mai tot timpul pozitive. În ultimii ani orașul a avut parte de o modernizare pe fast-forward, așa că este o atracție turistică importantă.

Un punct de interes din Oradea este complexul muzeal compus din Muzeul Ţării Crişurilor (cu secţiile de Arheologie, Istorie, Ştiinţele Naturii, Etnografie, Artă, Relaţii Publice şi Expoziţii),  Muzeul Memorial Iosif Vulcan, Muzeul Memorial Aurel Lazăr, Muzeul Memorial Ady Endre şiPeştera Vadu Crişului.

Acest complex deține un patrimoniu fabulos, de peste 470.000 de piese, fiind astfel pe locul 5 în România din acest punct de vedere. Muzeul are în spate o istorie veche de aproape 150 de ani. În 1872 s-a activat Societatea de Arheologie și Istorie a Comitatului Bihor, care avea printre obiective și crearea unui Muzeu. 24 de ani mai târziu a fost inaugurată prima instituție de acest gen, finalizată de arhitectul Rimanoczy Kalman și care avea 9 camere pline cu diverse obiecte de etnografie, istorie și arheologie.

În 1921, acel Muzeu s-a reorganizat, iar colecțiile au tot crescut. În anii 60 s-au inaugurat alte secții: Artă, Științele Naturii, Etnografie și Istorie. 17 ianuarie 1971 este data la care a fost dat în folosință actualul Muzeu al Țării Crișurilor din Oradea. În acel moment, muzeul deținea 25.314 piese. Acum, pot fi văzute 286.738 de piese de arheologie și istorie, 158.385 legate de științele naturii, 20.693 de etnografie și 12.919 de artă.

Copiii vor fi, cu siguranță, fascinați de Vivariul de la Muzeu. Este o expoziție permanentă de animale mici, din peste 40 de specii locale, dar și exotice de mamifere, păsări, insecte, pești, amfibieni, păianjeni. 35 de terarii, acvarii și acvaterarii găzduiesc aceste animale.

La Secția de Științele Naturii, veți fi întâmpinați de colecții precum cele botanice, zoologice, paleontologice. În Colecția de Arheologie vă așteaptă piese atât din România, cât și de pe tot Globul. Documente diverse, fotografii, arme, hărți – toate fac parte din Colecția de Istorie. La fel de interesante sunt picturile și sculpturile găzduite de Secția de Artă.