ROMÂNIA FRUMOASĂ Muzeul care te duce înapoi în “Epoca de Aur”

“Un popor care nu-și cunoaște trecutul este condamnat să-l repete”, spunea marele Nicolae Iorga. O parte importantă a istoriei României este reprezentată de perioada comunismului. Pentru a-i duce pe cei tineri în atmosfera acelor ani, dar și pentru a le aminti multora despre cum arătau locuințele în Epoca de Aur, la Timișoara există Muzeul Consumatorului Comunist. Nici nu se putea o locație mai potrivită, dacă ne gândim că din capitala Banatului a pornit Revoluția din 1989.

Unul din cei care au pus umărul la nașterea acestui Muzeu este Ovidiu Mihăiță, care și-a strâns câțiva prieteni și au pregătit toate încăperile. Cele mai multe din obiectele care pot fi văzute la Muzeu au fost colecționate din diferitele piețe de vechituri din Timișoara. Au ajutat însă și diverși români din toată țara, care au aflat de această inițiativă și au cotrobăit prin dulapuri sau beciuri și au expediat diverse obiecte de dinainte de 1989. Sunt însă și câteva exponate mai scumpe, care au fost cumpărate în urma donațiilor financiare ale unor patroni binevoitori.

Cum arată Muzeul? E ca o locuință tipică perioadei comuniste din România, cu sufragerie, cu bucătărie, debara, camera copiilor, baie. Mobilier vechi, obiecte decorative, îmbrăcăminte și încălțăminte, jucării, casete, electrocasnice, discuri de vinil, cosmetice și chiar bunuri de contrabandă – toate sunt aranjate în camerele Muzeului inaugurat în luna mai a anului 2015. Nostalgicii pot găsi țigări Carpați și Amiral, vechile sticle de bere și lapte, sacoșele de rafie cu care mergeau românii la Alimentară, ziare și reviste vechi, discuri și casete cu muzică patriotică.

Toate caracteristicile locuințelor Epocii de Aur sunt prezente. Nu lipsesc bibelourile, peștele de pe mileul de pe televizor, multe păpuși construite imperfect, sticle de sifon și Brifcor, dar și multe vederi cu care mulți se întorceau de la munte sau de la mare. Chiar și un palton specific celor ce au lucrat pentru Securitate poate fi probat.

Unde se află Muzeul Consumatorului Comunist? Ușor de găsit, este pe strada Arhitect Szekely Laszlo, la câteva minute de mers pe jos de centrul Timișoarei. Tot acolo sunt alte două locuri care merită vizitate: Teatrul Auăleu și barul Scârț.

Citește și

O stațiune de interes național în pericol din cauza eliminării tichetelor de vacanță