ROMÂNIA FRUMOASĂ Muzeu unicat la Slobozia, în Ialomița

România este mereu surprinzătoare, iar turiștii au tot timpul ce să vadă în țara noastră. Un loc aparte este Muzeul Agriculturii din Slobozia, singurul de acest fel din România.

Muzeul Agriculturii a fost inaugurat în 1996 și are în patrimoniu, pe lângă clădirea pentru expoziții, mai multe unități și anexe în aer liber. Ce se poate vedea în cadrul Muzeului? Un punct deosebit este Biserica de lemn Sfântul Nicolae. Apoi, o moară cu pietre din 1935, un hambar din 1869, o casă de gospodar de peste 100 de ani, dar și o arhivă științifică și documentară extraordinară, precum și un parc dendrologic cu peste 55 de specii.

Colecțiile din Muzeul Agriculturii însumează peste 13400 de piese. Colecția de tractoare este impresionantă și reunește 15 piese, adunate pe parcursul a 25 de ani. 7 mărci de tractoare pot fi văzute la Muzeu.

Colecția de locomobile (mașini care trăgeau după ele utilaje agricole) este la fel de valoroasă. Cea mai veche piesă este Locomobilul SIEGRIEFIED-HUCO-BUDAPEST, fabricat în 1870, în Ungaria.

Impresionantă, și la propriu și la figurat, este colecția de batoze. Cea mai mare batoză de la Slobozia este cea MAV, de 6.4 metri lungime, 1.9 metri lățime și 2.7 m înălțime. A fost fabricată la Budapesta în urmă cu 94 de ani și a fost adusă la Muzeu din Lunga, județul Covasna.

Experiența de la Muzeul Agriculturii din Slobozia poate fi și interactivă. Cei care ajung acolo au posibilitatea de a intra în atelierul de olărit și de a crea cu propriile mâini diverse obiecte.

Citește și

Andrei Caramitru, milionar la 30 de ani, îl apără pe Vlad Voiculescu: ”Băgați-vă unghia în gât, securiști împuțiți!”

No Comments Yet

Comments are closed