ROMÂNIA FRUMOASĂ Minunea din mijlocul Bucureștiului

Parcul Carol din București este locul în care-și petrec timpul liber mulți locuitori ai Capitalei. Acolo se află și un loc poate mai puțin cunoscut, dar cu o istorie frumoasă. Este vorba de Castelul Vlad Țepeș.

Construcția, cunoscută și sub denumirea de Turnul de Apă Cetatea lui Țepeș, a fost ridicată în urmă cu 115 ani, cu ocazia organizării Expoziției Generale Române. Aceasta a avut loc la 40 de ani de la urcarea pe tron a Regelui Carol I, la 25 de ani de la proclamarea Regatului României și la 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani.

Scarlat Petculescu este arhitectul care a făcut planurile acestei clădiri, care este o replică a Cetății Poenari, ridicată de Vlad Țepeș la Cheia Argeșului. De unde vine denumirea de Turn de Apă? Cei care au amenajat expoziția au creat și un turn de apă, care să-i ajute pe pompieri în cazul unui incendiu. Postul de pompieri a fost pus într-un loc din care să se observe toată expoziția în fiecare oră din zi și din noapte. Pompierii, utilajele lor și rezervorul de apă au încăput în acest Turn.

Cum Turnul înalt de 23 de metri nu arăta chiar plăcut ochiului de unul singur, a fost inclus într-o construcție cu aspect istoric. În partea sa superioară s-a construit o platformă, la care se ajungea urcând o scară de lemn în spirală. Parcul Carol și bună parte din București se vedeau de pe această platformă.

Castelul a avut mai multe utilități. După Primul Război Mondial, a fost transformat într-o cazarmă pentru cei care alcătuiau corpul de gardă de la Mormânul Ostașului Necunoscut. În 1945, camerele Castelului au fost reamenajate ca dormitoare pentru femeile care aveau grijă de Parcul Carol. După 1958, spațiile de lângă Castel au fost folosite pentru cartiruirea militarilor care făceau paza la Mausoleu. După Revoluția de la 1989, a devenit corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi. Din septembrie 2004, Castelul a devenit sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.

Citește și

Decizie surpriză a liderului dinamovist: ”Punct. Și de la capăt”