ROMÂNIA FRUMOASĂ “Marea roșie” de la Plenița

Se apropie primăvara, chiar dacă vremea de afară încearcă să ne convingă că natura are felul ei mai special de a acționa. Primăvara înseamnă flori, înseamnă verde, înseamnă renașterea naturii, înseamnă peisaje spectaculoase care merită să fie fotografiate. Un loc absolut minunat, care ar trebui vizitat în luna mai, este Rezervația de Bujori sălbatici, situată în Plenița.

Rezervația se află în Pădurea Plenița, la vreo 60 de kilometri de Craiova, la limita dintre județele Dolj și Mehedinți, și la doar 16 kilometri de Dunăre, astfel că vă puteți continua vizita și până acolo. Revenind la pădure, aceasta este situată la granița cu Podișul Getic, este pădure de garniță și cer și are nu mai puțin de 854 de hectare. Aici, în luna mai, este o explozie de culoare. Și, mai precis, de culoare roșie, pentru că atunci înflorește Bujorul sălbatic românesc, Paeonia peregrina.

Suprafața compactă pe care se găsește această floare extraordinar de frumoasă este de aproximativ 56 de hectare, dar, din spusele localnicilor, bujorii sălbatici românești sunt împrăștiați, pe ici, pe colo, pe jumătate din suprafața pădurii. Bujorul sălbatic crește în Asia Mică și în Sud-Estul Europei. În țara noastră este întâlnită specia “romanica”, o specie protejată prin lege încă din perioada interbelică. Grijă mare! Planta este toxică, în afara petalelor, așa că mulțumiți-vă să o fotografiați. De altfel, aici se organizează și o Sărbătoare a Bujorului, în luna mai, tocmai pentru a celebra frumusețea acestei flori ocrotite prin lege.

Inevitabil, au apărut și legende legate de acest loc. Primele informații despre Pădurea Plenița ar data tocmai din anul 77 și au fost consemnate de eruditul Plinius, care descoperise că bujorul poate fi utilizat pentru a vindeca sau trata aproape 20 de afecțiuni.

Citește și

EXCLUSIV Ultimele detalii despre ”meciul salvării”: ”Vedem arena”. Il Luce e optimist pentru viitor