Wave Resort

ROMÂNIA FRUMOASĂ Mănăstirea Izbuc, un loc binecuvântat

Mănăstirea Izbuc reprezintă un loc important al lumii monahale, dar și un punct care poate fi pe orice circuit de turism ecumenic. Situată în județul Bihor, Mănăstirea are o istorie lungă.

În perioada interbelică, mai precis în anul 1924, savantul Simion Mehedinți și un grup de cercetători și studenți de la Universitatea București au ajuns și în căldarea carstică de la Izbuc, unde au văzut izvorul de la Călugări. Impresionat de cele văzute, Mehedinți i-a propus Episcopului Roman Ciorogariu să construiască o mănăstire în această zonă.

Episcopul a acceptat bucuros ideea și a decis să facă tot ce ține de el pentru a începe construcția. A durat ceva vreme până s-a ridicat clădirea, aceasta fiind finalizată în 1930. Roman Ciorogariu chiar a insistat cât a putut de mult. “De când Dumnezeu ne-a învrednicit să păstorim… această eparhie…ne-am străduit s-o înzestrăm cu așezăminte duhovnicești ca să-și poată împlini cu sfințenie înalta misiune duhovnicească… De astă dată și întâia dată vin să vă cer… fârmituri din prisosințele voastre pentru un loc de închinare a sufletelor ce-și caută mântuire. Acolo în acei munți sfinți ai Bihariei e un izvor minunat, unde după tradiție și chiar după numele satului de lângă izvor, Călugări, odinioară a trebuit să fie o mănăstire”, sunt cuvintele așternute de Episcop într-o scrisoare trimisă Clerului.

https://www.youtube.com/watch?v=BHj6ULVwGMI

Numele Mănăstirii vine de la un izvor care izbucnește la anumite intervale. Hramul Mănăstirii este Sfânta Maria Mare, astfel că data de 15 august este cea mai aglomerată la Izbuc, mii de turiști venind în zonă. Un farmec aparte îl are bisericuța de lemn din Mănăstire, construită în 1696. Are o formă de navă și o fundație de bolovani de piatră. Intrarea din pronaos în naos se face prin 3 deschideri lăsate de doi stâlpi marginați de de alți doi centrali. Turla este piramidală, iar altarul primește lumină la începutul zilei, printr-o fereastră situată la răsărit. Ușa de intrare este din lemn, sculptată la exterior. Pardoseala este făcută din scândură, iar acoperișul din șindrilă.

Cum se ajunge la Izbuc? De pe DN76, care unește Vârfurile (județul Arad) de Beiuș (județul Bihor), se face stânga la Cărpinet, iar de acolo se merge 10 kilometri până la Mănăstire.

Citește și

Buget uriaș de salarii la Primăria București. Vezi cât de mare e suma