ROMÂNIA FRUMOASĂ Mănăstirea Brâncoveni, loc plin de istorie

Mănăstirea Brâncoveni este printre cele mai frumoase obiective turistice din județul Olt. Este locul în care domnitorii Matei Basarab și Constantin au copilărit. Primele atestări documentare datează din 1582-1583, când Mihnea Turcitu a întărit daniile făcute anterior, în 1570, când se ridicase o bisericuță de lemn.

Lucrările de mare importanță s-au realizat între 1634-1640, când Matei Basarab a condus renovările care au transformat ansamblul arhitectural și au adăugat un sistem de fortificații. Biserica mare din cadrul Mănăstirii a fost ctitorită în locul celei vechi, în anul 1699 de către domnitorul Brâncoveanu și de către doi dintre fiii săi, Constantin și Ștefan, și poartă hramul Adormirea Maicii Domnului. Construcția a durat doar două luni. După doar un an a fost ridicat și un paraclis-bolniță. Din păcate, în timpul războiului turco-austriac din 1716-1718, biserica a fost parțial arsă. Daune și mai serioase au apărut în urma cutremurului din 1838.

Biserica mare este în formă de cruce și cuprinde altarul, naosul și pronaosul. Pridvorul deschis este susținut de 8 coloane din piatră. Un lucru extraordinar este că s-a păstrat catapeteasma originală, din lemn, care are o sculptură aurită cu o mulțime de ornamente. Ușinle sunt din lemn de stejar sculptat. Pictura a fost realizată din 1837, dar autorii au rămas anonimi. Mănăstirea a fost refăcută parțial de către episcopul Vartolomeu Stănescu. Între 1940 și 1959, a fost mănăstire de maici, iar apoi a fost desființată de comuniști, devenit azil de bătrâni. Maicile au revenit la Mănăstire abia după anul 1980. Tot au început să se facă reparațiile necesare. Prea-Sfințitul Gherasim Cristea este cel care s-a implicat total pentru a se face lucrări de renovare. Astfel, cele două biserici au fost subzidite, consolidate și acoperite cu tablă zincată. Mai mult, s-au făcut drumuri de acces, iar Mănăstirea a recuperat o parte din terenul agricol pe care-l pierduse.

În Muzeul Mănăstirii pot fi văzute coloanele Mănăstirii Văcărești, icoane din secolul al 18-lea, dar și pietrele funerare ale lui Ghica Vodă, Barbu Văcărescu și ale postelnicului Dumitrescu. Cum se ajunge la Mănăstirea Brâncoveni? Se pleacă din Slatina spre Caracal, pe DN65-DN64, iar Mănăstirea este la doar 20 de kilometri distanță.

Citește și

Marcel Ciolacu despre ipostaza cu banii ieșind in sacou: ”Gluma cu Kelemen și cu Ardealul mi-a plăcut”