ROMÂNIA FRUMOASĂ Mănăstire cu o istorie de jumătate de mileniu

Botoșaniul are multe locuri frumoase de vizitat. Printre acestea se află și Mănăstirea Coșula, care are o istorie de aproape 500 de ani.

Clădirea a fost ridicată în 1535. Atunci, marele vistiernic Mateiaș, provenit dintr-o familie de boieri din Moldova, a ridicat un complex monahal, iar Mănăstirea a fost singura care a avut nu doar interiorul, ci și exteriorul pictat. Un punct de atracție este și fresca veche de aproape jumătate de mileniu, pe care sunt reprezentate scena Rusaliilor și Crucea Mântuitorului.

Biserica a fost construită după un plan destul de întâlnit printre monumentele bisericești din vremea lui Ștefan cel Mare și Petru Rareș. Piatra brută și cărămida au fost principalele materiale de construcție folosite. Ferestrele și ușile au tocuri de piatră, care prezintă elemente gotice. În urmă cu 62 de ani, ferestrele au fost lărgite.

De altfel, de-a lungul vremii au fost făcute mai multe reparații și renovări: 1848, 1856-1858, 1978. În 1991, mitropolitul Moldovei și Bucovinei a reînființat Mănăstirea Coșula. 5 ani mai târziu au fost finalizate două construcții cu rol de chilii, dar și câteva anexe gospodărești.

De ce este această Mănăstire atât de importantă? În secolele 17-18, aici a fost un important centru cultural. În acest loc s-a realizat prima traducere în limba română a unui text scris de Herodot. 372 de documente valoroase au fost luate din Mănăstire și duse la Arhivele Naționale.

Cum se ajunge la Coșula? Se merge pe drumul de la Botoșani spre Târgu Frumos (E58) puțin sub 20 de kilometri, apoi se face dreapta pe drumul 208H și se continuă 2 kilometri.

Citește și

FOTO Un loc special din România i-a fascinat pe Cristi și Valentina Borcea