ROMÂNIA FRUMOASĂ Măgura Șimleului, o bijuterie a Sălajului

Șimleu Silvaniei are o rezonanță aparte în zona de Nord-vest a României. Un punct de atracție este reprezentat de Măgura Șimleului, aflată la marginea orașului, și care oferă vizitatorilor priveliști minunate și povești de neuitat.

Vinul spumant este legat de Șimleu Silvaniei de aproape 50 de ani. Aici au început în 1974 producerea și îmbutelierea vinului spumant, pe modelul francez Champenoise, care prevede fermentarea naturală în sticlă, timp de 2-3 ani, într-un mediu controlat. Ce înseamnă mediu controlat la Podgoria Silvaniei? Înseamnă o rețea de galerii de 3.5 kilometri aflate la 60 de metri sub stâncă. În aceste încăperi, temperatura este păstrată la 12 grade Celsius, pentru ca vinul spumant să aibă cele mai bune condiții. Acum 47 de ani, plecau spre export peste 4 milioane de sticle de vin în fiecare an din Măgura Șimleului.

Crama Podgoria Silvaniei a apărut în 2013 și are o capacitate de îmbuteliere de 150.000 de sticle pe an, cu struguri proveniți din 40 de hectare de viță de vie. Peisajul este absolut fascinant. Și te îmbie parcă să deguști vinurile parfumate de aici. Microclimatul unicat în România la care se adaugă priceperea specialiștilor de aici oferă vinului spumant o prospețime delicată.

După ce ați savurat în liniște un pahar de vin de pe Măgura care oferă o vedere panoramică asupra zonei, puteți merge să vedeți ruinele cetății Dacidava. Aici a fost un oraș fortificat, unde locuiau daci liberi. În zonă au fost descoperite 8-9 tezaure de monede și podoabe dacice din argint. Este cea mai mare densitate de astfel de piese din țară, ceea ce arată că aici a existat un centru de putere.

Citește și

Gabi Luncă luptă pentru viața sa