Wave Resort

ROMÂNIA FRUMOASĂ Lecție inedită de speologie la Peștera Muierii

Județul Gorj este binecuvântat cu destule frumuseți ale naturii. Printre ele se află și Peștera Muierii, situată în Baia de Fier, pe malul râului Galben, din Parâng.

Lungimea peșterii este de 7 kilometri, punând Peștera Muierii în topul celor mai mari astfel de forme de relief din România. În plus, este și prima electrificată din țara noastră. Timp de 15 ani a fost realizată această lucrare, finalizată în 1978.

Intrarea principală este în partea de nord, iar peisajul care vă iese în cale este fascinant. La mai puțin de 200 de metri de intrare se află o stalagmită în formă de cupolă, în stânga ei găsindu-se Sala Altarului. Mai departe, se află Poarta Altarului. Există alte două intrări, din sud și din est.

Vedeta Peșterii Muierii este Galeria Electrificată, din care se poate ajunge la Bazinele Mici și la Bazinele Largi. La 300 de metri de Galeria Electrificată se află Sala Turcului, plină de stalagmite gigantice, dar și de domuri și diverse concrețiuni pe plafon și pereți.

Sala Minunilor chiar este o minunăție. Stalagmitele și stalactitele în formă de lumânări sunt impresionante. Ceva mai greu de ajuns este la Sala Electricianului, încăperea principală a sectorului de Vest. Sala Roșie a Luminii nu trebuie ratată, acolo descoperindu-se un mineral extrem de rar, din fosfo-carbonate de calciu.

O poveste interesantă are Sala Musteriană. În acel loc, arheologii au găsit dovezi că peștera a fost locuită de oameni în Paleolitic. Nu departe se află Galeria Urșilor, unde s-au scos la iveală rămășițe de schelete de fosile de urși din Cuaternar.

De unde vine numele peșterii? Se spune că în trecut Peștera Muierii adăpostea femeile și copiii, când bărbații mergeau la luptă. La peșteră se poate ajunge fie dinspre București, pe A1-DN7-DN67-DJ665, fie dinspre Târgu Jiu, pe DN67-DN675C, fie dinspre Novaci, pe DJ665.