ROMÂNIA FRUMOASĂ Istorie legată de numărul 13 la Bistrița

De Bistrița nu se vorbește prea mult când e vorba de trasee turistice. Și este păcat, pentru că reședința județului Bistrița Năsăud are câteva oferte foarte interesante și încărcate de istorie. Una dintre acestea este Sugăletele.

Șirul Sugălete este, de fapt, un ansamblu de imobile medievale cu arcade la parter, unite între ele. Sunt 13, iar numerotarea lor începe, culmea, de la numărul 13. Povestea acestor clădiri construite în stil gotic și renascentist începe în secolul al XIV-lea. Atunci, regele Ludovic I de Anjou le-a oferit sașilor bistrițeni șansa de a ține un târg în anul 1352.

Astfel, comerțul a luat amploare, iar necesitatea negustorilor de a avea un loc de adăpost, atât pentru ei, cât și pentru marfa pe care o vindeau, a dus la începerea construcțiilor. Așa a început ridicarea clădirilor în care urmau să stea cele mai înstărite familii din oraș. La parter era bazarul, iar la etaj erau locuințele.

Cele mai de încredere surse istorice spun că toate cele 13 case s-au ridicat între 1480-1550, costurile fiind suportate de comunitatea săsească din Bistrița. Acest adevărat monument arhitectural este în formă de L, iar arcadele semicirculare de la parter prezintă 20 de bolți, sprijinite pe 21 de stâlpi masivi de piatră, care au formă dreptunghiulară.

De unde numele de Sugălete? Cea mai credibilă variantă este că denumire vine de la măsura utilizată în acele timpuri pentru grâne, și anume găleata. În casa cu numărul 24 a fost deschisă în urmă cu 504 ani prima farmacie din oraș. Casa cu numărul 13 este gazda Casei Parohiale a Bisericii Evanghelice Bistrița.

Citește și

Pelerinaj important în București de Sfântul Nectarie

No Comments Yet

Comments are closed