Wave Resort

ROMÂNIA FRUMOASĂ Înainte de Târgul de Fete, o vizită la Muzeu

Târgul de fete de pe Muntele Găina este un eveniment așteptat de toți moții. Cei care vin din alte părți ale României pot vizita, înainte să urce la aproape 2.000 de metri altitudine, un Muzeu cu o rezonanță apare în zonă. Este vorba de Muzeul Avram Iancu din Câmpeni.

Acest Muzeu a fost inaugurat în 1989, la 140 de ani de la Revoluția din 1848, condusă de Crăișorul Munților. De ce este atât de specială această clădire? Pentru că evocă istoria veche a zonei Munților Apuseni, prin multitudinea de obiecte șim manuscrise care se leagă de constituirea statelor feudale românești, de prima Unire a Țărilor Române, dar și de răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan.

Bineînțeles, un loc aparte este alocat imaginilor, documentelor și textelor dedicate Revoluției din 1848, Avram Iancu fiind figura centrală a acestui eveniment de o însemnătate aparte în istoria României. De altfel, clădirea în care se află Muzeul a fost Cartierul General al armatelor lui Avram Iancu. Este o construcție tipic mocănească, iar colecțiile valoroase găzduite aici sunt împărțite în 4 săli cu tematici diferite. La acestea se adaugă biblioteca bogată în cărți valoroase.

Aproape de Câmpeni se află și Casa Memorială Avram Iancu, practic, casa natală a Crăișorului. Aceasta este situată la Incești, la intrarea în comuna care poartă numele marelui erou. A fost construită în 1801, este tipic moțească, cu acoperiș țuguiat, cu 4 arcade semicirculare și cu ferestre mici.

Vizitatorii pot vedea în Casa Memorială o serie de obiecte care i-au aparținut lui Avram Iancu, cum ar fi săbii, fluiere, diverse arme. Casa are două încăperi care sunt separate de un hol și încă păstrează unele obiecte de mobilier vechi de aproape 200 de ani.

Citește și

Dănuț Lupu, furibund: ”Și eu făceam minuni acum 15 ani. Și tu, DDB, ce-ai făcut?”