ROMÂNIA FRUMOASĂ În urcuș spre Turbăria Lăptici

Așa-i că sună interesant Turbăria Lăptici? E un nume pe care nu știi de unde să-l iei și te apuci să cauți pe internet să descoperi ce este. Pe scurt, este o mlaștină aflată la 1500 de metri altitudine, undeva în Dâmbovița.

Dar să o luăm pe îndelete. Turbăriile sunt zone mlăștinoase, cu vegetație specifică și unde, prin descompunerea resturilor vegetale, se creează turba, un cărbune inferior. Revenind la Turbăria Lăptici, aceasta este situată în comuna Moroeni, destul de aproape de Lacul Bolboci, un alt obiectiv de vizitat. Partea frumoasă este că zona a fost amenajată frumos și se poate vedea mergând pe o platformă de lemn de brad.

Ce se poate vedea la Turbăria Lăptici? În primul rând, flora este diversificată, cu plante foarte rare. Pipirigul, trifoiul roșu, rogozul sunt câteva specii care pot fi văzute. Suprafața protejată de 15.000 de metri pătrați, inclusă în Parcul Național Bucegi, este “apărată” de mesteceni, pini și molizi. Salcia de turbă este o specie care poate observată doar la Lăptici. Stratul de turbă de sub mușchi și ierburi ajunge până la un metru. Din punct de vedere al faunei, o specie deosebită este tritonul carpatic, un amfibian care trăiește doar în Carpații Orientali și Meridionali.

Citește și

Lia Olguța Vasilescu: ”Primim și câte trei solicitări de proteste pentru aceeași zi!”