ROMÂNIA FRUMOASĂ Hai afară, la Râușor, la zăpadă!

Și a venit iarna! Chiar dacă mulți români și-au încheiat concediile, o escapadă de weekend este binevenită în această perioadă, mai ales pentru cei care iubesc zăpada. O alegere interesantă este Râușor, o stațiune mai puțin cunoscută, aflată în județul Hunedoara.

La Râușor, zăpada e mare, iar pârtia de dificultate medie este deschisă. Aici, stratul de zăpadă are aproape 20 de centimetri. Dar care este istoria Râușorului? Aflată la poalele Retezatului, zona turistică Râușor a început să prindă contur în anii 1970, când s-a dat startul celui mai important proiect hidroenergetic din vestul României, și anume amenajarea hidroenergetică de pe Râul Mare – Retezat și barajul Gura Apelor.

La acea vreme, în zonă se aflau cantoanele muncitorilor și minerilor care săpau în munte zeci de kilometri de galerii pentru acest proiect. Barajul a fost inaugurat în aprilir 1986. Din Râușor pornește cea ai mare aducțiune spre Gura Apelor, adică un tunel de aproape 14 kilometri, care trece pe sub Rezervația Științifică Gemenele – Retezat.

După plecarea muncitorilor, cantoanele au fost demolate și a fost construit un complex turistic pentru angajații Combinatului Siderurgic Hunedoara. Atunci a fost înființat și Serviciul Salvamont Hunedoara, voluntarii de aici decizând să amenajeze pârtia Râușor și primul teleschi. A fost momentul în care au început să apară diferite case de vacanță în zonă.

Ce se mai poate vedea în zonă? Nu departe de stațiunea aflată la 30 de kilometri de Hațeg se află Cetatea Colț, Parcul Naţional Retezat, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Barajul Gura Apelor, Cetatea Mălăieşti, Biserica medievală de la Densuş şi Castelul Corvinilor.

Citeste și

Cum se implică Biserica Ortodoxă Română în campania de vaccinare. Reacția Ministerului Sănătății

No Comments Yet

Comments are closed