ROMÂNIA FRUMOASĂ Farmecul unei șuri vechi transformate în restaurant

România este frumoasă și surprinzătoare. Traversând-o, găsim priveliști superbe, dar și oameni care sfințesc locul. Unul dintre aceștia se află în Dumbrava, un sat din județul Timiș, aflat la câțiva kilometri de Făget.

hotel iceberg balcic-->

Ioan Birță, pentru că despre el este vorba, și-a pus în cap să restaureze o casă veche, pentru a o introduce în circuitul turistic. A început cu… șura din curte. E o șură de aproape 100 de ani, care a servit unui proiect spectaculos. Birță a refăcut-o aproape complet, din structura inițială rămânând doar grinzile și câteva elemente de rezistență.

hotel pam beach olimp-->

Ce e așa de atragător la o șură din Dumbrava? Este un loc ideal pentru a începe o excursie în natură, departe de nebunia orașului. Șura este situată pe marginea unui pârâu, astfel că sunetul motoarelor turate este înlocuit de cel al apei care susură.

Și nu e tot. Șura este acum un restaurant cu un șarm aparte. Aici s-a creat un atelier de dulciuri bănățene, dar și internaționale. Nu doar dulciurile sunt apetisante, ci și celelalte produse locale tradiționale.

Cei care ajung la Dumbrava pot gusta pâine de casă, slănină, cârnați, caltaboși, pâine cu untură și boia, tot felul de brânzeturi, jumări, fructe și legume proaspete. Dacă aveți chef de o pizza, da, se găsește și e făcută într-un cuptor cu lemne. Proprietarul explică mai exact cum este pizza la Șură: “E, de fapt, o rețetă de langoși la cuptor. Bătrânii când făceau pâinea tradițională în cuptoarele acestea, își făceau înainte niște langoși pe care fiecare punea ce își doreau și le băgau la cuptor. E de fapt o plăcintă pe care pui carne, legume, sosuri, dar care arată ca o pizza”.

De la Șură poate porni o excursie spre frumusețile Banatului. Lacul Surduc, Giganții de la Pietroasa și Peștera Românești sunt printre atracțiile apropiate de Șura lui Ioan Birță.


magic summer waves--> magic place aqua park crangasi-->

magic summer waves magic place aqua park crangasi
No Comments Yet

Comments are closed