--> -->

ROMÂNIA FRUMOASĂ Evadare în Valea Zălanului

Valea Zălanului este un sat care a ajuns cunoscut datorită Prințului Charles, care a cumpărat o casă de vacanță acolo și a revitalizat turismul din această zonă. Unde este Valea Zălanului? Satul aparține de comuna Malnaș, la vreo 30 de kilometri de Sfântu Gheorghe, pe drumul care duce la Băile Tușnad.

De ce ar merge cineva la Valea Zălanului? În primul rând, pentru liniștea de acolo. Pur și simplu evadezi din nebunia zilnică și te încarci în fiecare minut cu energie pozitivă. Locuitori nu mai sunt prea mulți, cam vreo sută, dar sunt tare ospitalieri. Satul are o istorie de peste 400 de ani, conturându-se după deschiderea unei fabrici de sticlă în zonă, de către familia Kalnoky. Totuși, fabrica nu a sfârșit bine. A fost incendiată de oamenii nemulțumiți de condițiile de muncă.

Chiar și așa, cei din zonă au rămas în Valea Zălanului și s-au apucat de agricultură, zootehnie, lucrul cu fierul, olărit. De altfel, Muzeul Satului din Valea Zălanului, care poate fi vizitat, cuprinde mai multe obiecte din istoria locurilor. Casa în care funcționează Muzeul a fost ridicată în 1864. Nu este singurul obiectiv al zonei. Baia tradițională secuiască cu apă minerală atrage turiștii. Legenda spune că apa are proprietăți miraculoase. De ce să nu îi credem? Nu departe se află și o mofetă în care sunt emanate controlat gaze. Aceste băi de gaze au efecte pozitive pentru diferite boli dermatologice, endocrine, cardiovasculare.

Revenind la Prințul Charles, casa pe care a renovat-o este folosită în regim de pensiune. Sunt 7 camere duble care îi așteaptă pe turiști. Mergeți acolo și vă puteți bucura de o zacuscă minunată sau de un kurtos kalacs de la mama lui. După o masă copioasă, puteți să vă plimbați pe dealurile din zonă, puteți vizita fermele din sat, chiar puteți călări. Localnicii vă pot învăța și meșteșugurile pe care le stăpânesc la perfecție. O excursie în trăsură poate fi finalul unei zile minunate.

Citește și

Un site dedicat pompierilor îl distruge pe Raed Arafat: ”Morții se adună lângă tronul lui”