ROMÂNIA FRUMOASĂ Două obiective care ar merita mai multă atenție

Pentru turiștii români, Giurgiu este, mai degrabă, locul prin care treci în drum spre Bulgaria, nu o destinație turistică în sine. Și este păcat, pentru că și în orașul de la Dunăre sunt obiective care pot fi admirate. Trebuie însă mai mult interes și mai multă promovare.

În centrul orașul stă semeț Turnul cu Ceas sau Turnul Ceasornicului, obiectiv aflat și pe stema județului Giurgiu. Turnul este situat în Piața Unirii și datează din secolul al 18-lea, din timpul ocupației otomane. Aceștia au construit un foișor înalt de 22 de metri, din piatră, scopul acestuia fiind de a supraveghea zona. Ceasul a apărut mai târziu, după ce otomanii au fost alungați.

Turnul a fost apoi subiectul unor lucrări de consolidare, acestea începând la finalul anului 2005 și terminându-se prin 2007. A fost adus și un ceas nou. Cel vechi nu a fost aruncat, ci s-a păstrat la Muzeul de Istorie Teoharie Antonescu din oraș. Ca o curiozitate, turnul este ușor înclinat din construcție. A avut utilitate militară, dar și civilă, în 1830 primind și ceasul.

Un alt obiectiv interesant din Giurgiu, care însă nu este într-o stare prea bună, este Cetatea Mircea cel Bătrân, care are aproape 700 de ani de istorie în spate. A fost construită de marele domnitor român, fundația fiind de piatră, iar zidurile din lemn și pământ. Cetatea a suferit peste 30 de asedii, care și-au lăsat urmele asupra acestui loc important. Fiind în calea armatelor otomane, Cetatea a fost cea mai atacată din cele ridicate pe teritoriul Valahiei.

Citește și

Șerdean îi calcă pe urme lui Cortacero