Wave Resort

ROMÂNIA FRUMOASĂ Două muzee în aceeași clădire în Petroșani

Când spui Petroșani, spui minerit, spui muncă grea, oameni care au tras din greu pentru un trai cât de cât decent. Tocmai de aceea, ideea Muzeului Mineritului a fost îmbrățișată repede de autorități, care au oferit sprijin pentru acest colț de istorie.

Muzeul Mineritului din Petroșani se va redeschide chiar de 1 Iunie, Ziua Copilului. Un amplu proiect realizat cu fonduri europene a reușit să readucă la viață această instituție. Aproape 5 milioane de lei au fost necesare pentru modernizare.

Spațiul expozițional îi introduce pe vizitatori în viața de zi cu zi a minerilor. O mulțime de obiecte specifice mineritului pot fi văzute în acest loc. Colecții care prezintă istoria mineritului de cărbune și a dezvoltării tehnicilor de exploatare ocupă spații importante. Însă nu este totul. “Muzeul este și de citit. Dincolo de exponate, care în proporție de 98% sunt originale, noi avem și povești. Nu suntem doar un muzeu tehnic. Suntem un muzeu tehnic și de povești. Am cronometrat și, pentru ca un vizitator să îl poată parcurge în întregime, este nevoie de circa o oră și jumătate – două ore”, a explicat muzeograful Marian Boboc.

În aceeași incintă se află și Muzeul Muntelui. Aici poate fi găsită în aceste zile o expoziție etnografică deosebită. Cei care se ocupă de acest Muzeu au beneficiat de-a lungul timpului de donații făcute de cei care iubesc muntele și care au amintiri speciale de la diverse drumeții sau concursuri de pe munte. Oricine poate ajuta la îmbogățirea colecției de acolo o poate face.

Citește și

Ionuț Negoiță, îmblânzit: ”A fost o discuție și s-au înțeles”