De satul Sic nu știe multă lume. Este la vreo 50 de kilometri de Cluj-Napoca și oferă câteva atracții numai bune de vizitat într-un final de săptămână cu vreme bună.
Stufărișul de la Sic reprezintă a doua suprafață acoperită cu stuf din România, după Delta Dunării, cu nu mai puțin de 505 hectare. Priveliștea este una spectaculoasă. Întinderea uriașă de stuf este străbătută de un podeț din lemn. Acesta pornește de la drumul unde se poate lăsa mașina, iar parcurgerea podețului durează cam jumătate de oră, dacă faceți opriri și la foișoarele construite în stufăriș. Să aveți grijă la porțiunile unde podețul este ușor înclinat!
Tot la Sic se găsește și un muzeu unic: Muzeul Dansului. Un olandez stabilit de ani buni în Sic, Michel van Langeveld, s-a îndrăgostit de tradițiile zonei și a decis să cumpere o casă mare, pe care a vopsit-o în albastru și a transformat-o în muzeu. Încă de la intrare veți fi uimiți. La poartă se află o pereche de cizme din cele folosite la dansurile din sat.
De altfel, cizmele sunt cel mai întâlnit lucru în Muzeu. Olandezul a strâns nu mai puțin de 500 de perechi. A avut de unde. Casa Dansului era un lucru obișnuit în urmă cu câteva zeci de ani, fiecare stradă din sat având așa ceva.
Cum se ajunge la Sic? Plecați de la Cluj spre Gherla, apoi treceți de Lacul Știucilor și ajungeți în acest sat cu un farmec aparte.
Citește și