ROMÂNIA FRUMOASĂ “Comoara Mureșului” se află la Gornești

Transilvania este împodobită de o mulțime de castele, care de care mai frumoasă. În Gornești se află Castelul Teleki, numit și “Comoara Mureșului”. Este ușor de ghicit de unde vine acest supranume, doar văzând o poză a acestui castel.

Construcția a început în 1771 și a durat 7 ani. Este clădit în stilul Grassalkovich, la îndrumarea arhitecților Andreas și Jozsef Mayerhoffer. Caracteristica principală este forma în U, cu o cupolă superbă deasupra sălii de recepție. Tavanul acesteia este acoperit cu pictură murală decorativă, care are motive florale tipice finalului de secol XIX.

Castelul Teleki este înconjurat de un parc dendrologic spectaculos, care a luat naștere la începutul secolului al XIX-lea. Cuprinde specii de copaci rari, prcum Gingko Biloba, dar șși stejari, platani, mesteceni ori cedri. Castelul a beneficiat și de un șanț de apărare. În interiorul acestuia s-a săpat un lac cu o insulă în mijloc.
Amalgamul de imagini care-ți fură privirea este completat de mai multe statui reprezentând zeități antice, precum Bacchus, Ceres, Pan, Venus și Neptun. Aceste statui au fost aduse de la Budapesta de Teleki Domokos, secolul trecut. La finalul celui de-al Doilea Război Mondial, Castelul a fost jefuit, iar biblioteca distrusă. În 1949, tot ansamblul a fost naționalizat, iar după 7 ani a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. O renovare s-a făcut în 1961-1962. În 2011, Castelul și dependințele au intrat în posesia urmașilor familiei Teleki. Se pot face tururi ghidate la Castel, pentru a descoperi tot farmecul acestuia.
Citește și
No Comments Yet

Comments are closed