Zalăul este o destinație turistică pentru cei interesați de arhitectură. Clădile din orașul-reședință al județului Sălaj au un farmec special și o istorie impresionantă în spate. Centrul istoric al municipiului este dominat de Clădirea Transilvania.
Clădirea a fost ridicată în secolul al XIX-lea și a necesitat nu mai puțin de 5 etape de construcție pentru a fi gata: în prima a fost ridicat corpul estic, a doua a pus accentul pe cel vestic, etapa a treia a însemnat construcția aripii vestice a corpului din partea de nord. Corpul central a fost început în 1880 și s-a încheiat 10 ani mai târziu. Ultima etapă a însemnat finalizarea Clădirii, prin extinderea părții centrale și a aripii estice.
Toate indiciile arată că această capodoperă arhitectonică a fost finalizată în 1901. Clădirea cuprindea un restaurant, o cafenea, locuințe cu 2 și 3 camere, o sală de spectacole, un mic hotel, bucătărie, cămară, pivniță, grădină de vară și un grajd. De-a lungul vremii, pentru unele spații din Clădire destinația a fost schimbată.
Numeroase evenimente culturale au fost găzduite de Clădirea Transilvania. Baluri vestite în toată zonă se desfășurau în sala de spectacole. Conferințe și diverse concerte au menținut la un nivel ridicat viața culturală a Zalăului.
Din punct de vedere arhitectural, Clădirea Transilvania este construită în stil eclectic, specific finalului de secol XIX și începutului veacului următor. Decorațiunile medievale se împletesc perfect cu elemente arhitecturale noi. Decorațiunile geometrice, vegetale și antropomorfe înnobilează fațada principală a clădirii. Ancadramentele geometrice pun în evidență ferestrele mari.
Pictura murală în stil secession și care are aproximativ 300 de metri pătrați este unul din punctele de atracție din fosta sală de bal și teatru de la etajul corpului B. Povestea care stă în spatele picturii este o odă adusă verii, reprezentată prin figura centrală feminină.
Citește și