--> -->

ROMÂNIA FRUMOASĂ Cișmigiul și poveștile sale. Cine l-a pus pe harta țării și de unde au fost aduși copacii și florile

Probabil, cel mai cunoscut parc al Bucureștiului, dacă nu chiar al României. Cișmigiul are propria lui poveste cu parfum retro, iar oamenii din toată țara au amintirile lor legate de acest parc. Cum zilele de vară târzie se pare că intră în sac, conform estimărilor meteo ce ne anunță un val de frig polar care va lovi România, vă invităm să descifrăm câteva secrete ale istoricului și nemuritorului Cișmigiu.

Spre finalul secolului XVIII, mai exact în 1779, domnul Țării Romănești, Alexandru Ipsilanti, a poruncit ca pe zona unde este acum Cișmigiul să se amplaseze două cișmele pentru ca bucureștenii să aibă apă potabilă. Acestei arii i se spunea ”La Cișmele”, denumire din care a derivat numele actual. Jumătate de veac mai târziu, general Pavel Kiseleff a ordonat secarea bălții și transformarea terenului într-o grădină publică. Lucrările s-au tot tergiversat, orice asemănare cu actualitatea este pur întâmplătoarea, așa că abia în 1847 a fost chemat arhitectul peisagist Karl Wilhelm Meyer care s-a ocupat de lucrări. Au fost aduși 30.000 de arbori și arbuști din Dâmbovița și din Gorj, precum și plante ornamentale de la Brașov și de la Viena.

Parcul Cișmigiu a fost inagurat în 1854, atunci când a fost montat și primul chioșc de ziare din București fix la intrarea principală. În 1882, locația a fost iluminată electric, pentru ca în iarna anului viitor, prin înghețarea lacului, să se organizeze primele concursuri pe gheață. O atracție a fost, încă mai este, restaurantul Monte Carlo, ridicat de arhitectul Ion Mincu. Care a rezistat și bombardamentele celui de-al doilea război mondial.

Vorbim de cel mai vechi parc al Capitalei, unul care se întinde pe o suprafață de 16 hectare. Există mai multe locuri speciale, cum ar fi ”La Cetate”, acolo unde sunt ruinele mănăstirii construite de logofătul Văcărescu în 1756. Întâlnim și busturile mai multor oameni de cultură și din politică, precum Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, Ion Creangă, Nicolae Bălcescu sau Vasile Alecsandri. Dar și ”Colțul Șahiștilor”, o zonă unde pasionații sportului minții vin să încingă adevărate dueluri.

Citește și:

La Dinamo era cineva, la FCSB a intrat în dizgrația lui Becali. Unde poate ajunge în Liga 1