ROMÂNIA FRUMOASĂ Cetatea Câlnic are 800 de ani, dar se ține bine

Județul Alba are un potențial turistic fantastic. Cetatea Alba Carolina este locomotiva care trage vagoanele turismului din zonă. La doar 30 de kilometri de Alba Iulia se află o altă cetate frumoasă, cu o istorie fermecătoare, care a rezistat timp de 800 de ani. Este vorba de Cetatea Câlnic, construită în secolul al XIII-lea.

Din punct de vedere arhitectural, Cetatea Câlnic este formată din două rânduri de ziduri cu o formă ovală, concentrice și care au și elemente de flancare, adică un bastion și două turnuri. Poarta de intrare este dublată de un coridor fortificat, iar în curtea interioară se află capela, donjonul și fântâna. Turnul-locuință domină priveliștea Cetății, datorită dimensiunilor sale. Tot ansamblul a fost construit din piatră de calcar, iar în unele locuri s-au adăugat și pietre de râu. Ferestrele și gurile de tragere sunt parcă delimitate cu cărămizi.

Incinta exterioară are un diametru generos, de aproximativ 70 de metri, dar înălțimea zidului nu trece de 3 metri. În schimb, incinta interioară are 7 metri înălțime și un diametru de aproape 50 de metri. Două turnuri, unul al porții și unul de apărare, înnobilează incinta. Trei contraforturi impresionante, din beton armat, au fortificat această incintă. O istorie simpatică are turnul de apărare, care, după ce Cetatea și-a abandonat rolul militar, a devenit un loc unde se păstra… slănina. De atunci, a fost numit Turnul Slăninii.

Turnul porții este o atracție deosebită a Cetății, pe aici intrându-se în incinta interioară. În turn se urcă pe o scară de piatră, la ultimul etaj aflându-se galeria de apărare. Totul acolo se găsesc și 4 clopote.

Donjonul (turnul-locuință) are nu mai puțin de 27 de metri înălțime. La parter se află pivnița boltită, unde pot fi văzute butoane uriașe de stejar, de 5-6000 de litri. La primul etaj se găsește camera de locuit, care are și un șemineu. Acest turn a fost amenajat ca un mic muzeu, cu colecții de artă populară și medievală. Obiecte de ceramică, icoane, costume populare, textile, gravuri, sculpturi – toate pot fi găsite aici.

Cum se ajunge la Câlnic? De pe Autostrada A1 ieșiți la Sebeș, mergeți pe E81 până începe Drumul 106F, iar de acolo mai sunt doar 4 kilometri până la Cetate.

No Comments Yet

Comments are closed