ROMÂNIA FRUMOASĂ Centrul Brăilei, un loc ce merită vizitat

De Brăila nu s-a dus vorba ca un mare oraș turistic. Asta nu înseamnă că nu are atracțiile sale, care pot rămâne în amintirea celor ce ajung prin această zonă. Dincolo de plimbările pe faleza Dunării, turiștii pot descoperi lucruri frumoase în centrul Brăilei.

Muzeul Brăilei a fost înființat în anul 1881, prin decretul Regelui Carol I. Muzeul funcționează în actualul sediu din 1959, 9 ani mai târziu reorganizându-se expoziția permanentă a muzeului în două secții: cea de artă și cea de istorie. Imobilul care găzduiește Muzeul a fost construit în urmă cu 150 de ani și a avut de suferit la cutremurul din 1990. A fost restaurat ulterior. Ce poate vedea un turist la Muzeu? În secția de Arheologie se găsesc toate vestigiile unei comunități, cu tot felul de artefacte. Siturile de la Siliștea, Însurăței, Brăilița, Grădiștea și Liscoteanca oferă o lecție de istorie despre evoluția stilului de viață.

Mai departe, manuscrise, documente, piese din neolitic, dar și din epoca bronzului, numismatică, decorații românești și străine, uniforme militare, arme de foc, piese de orologerie – toate întregesc un univers spectaculos. Muzeul Brăilei este completat de piesele de etnografie și artă populară.

Nu departe de Muzeul Brăilei se află rămășițele Cetății Brăila. A fost o construcție spectaculoasă, ridicată între 1540-1541 din porunca lui Soliman Magnificul. Avea nu mai puțin de 5 rânduri de fortificații, care făceau Cetatea extrem de rezistentă. Patru bastioane semicirculare cu tunuri, depozit de provizii, moschee, fântâni, pulberărie, cazarmele ienicerilor sunt doar câteva din elementele cetății. Orașul se afla în partea de sud a cetății și era apărat de un val de pământ și de un șanț adânc. Pe timp de război, Cetatea Brăilei găzduia 8000 de militari, pe lângă orășeni. Cetatea a fost capturată, de-a lungul timpului, de 6 ori: 1595, 1711, 1770, 1791, 1809 și 1828. După ultimul asediu, s-a decis demolarea Cetății. Singura parte neatinsă a fost pulberăria, care a servit, mai apoi, drept depozit de vinuri.

Între Cetate și Muzeu se află Castelul de Apă al Brăilei, construit în 1912, cu scopul de a alimenta cu apă orașul. Are o înălțime de 35 de metri, iar în interior au fost, cândva, o cofetărie și un restaurant.

No Comments Yet

Comments are closed