Wave Resort

ROMÂNIA FRUMOASĂ Cele mai interesante palate din Timișoara

Timișoara se pregătește să devină Capitală Europeană a Culturii în 2023. Capitala Banatului are multe lucruri cu care se lăuda în fața turiștilor care o vizitează. Palatele orașului sunt de o frumusețe spectaculoasă. Unele mai au nevoie de puțin “sclipici”.

Haideți să vedem care sunt cele mai frumoase palate din Timișoara.

1. Palatul Dicasterial – este o clădire impunătoare, copie după Palazzo Medici din Florența. Construit pe 3 nivele, are 3 curți interioare, 273 de camere. În trecut, avea 34 de bucătării, 20 de cămări, 65 de pivnițe, 27 de depozite și 34 de camere pentru servitori. Acum, aici funcționează Judecătoria Timișoara, Tribunalul Timiș și Curtea de Apel Timișoara.

2. Palatul Dejan – a fost construit în 1735 în stil neoclasic, numele venindu-i de la familia franceză De Jean. În 1802, în urma unor lucrări de reconstrucție, palatul a mai primit un etaj, acolo funcționând din 1830 un cazinou.

3. Palatul Lloyd – clădirea a fost ridicată între 1910-1912, urmându-se planurile arhitectului Leopold Baumhorn. Are 3 etaje și se află în centrul Timișoarei. Stilul arhitectural este eclectic cu influențe seccesion. Numele îi vine de la Societatea Lloyd care a funcționat aici. Azi, în Palat se află rectoratul Universității Politehnica Timișoara.

4. Palatul Baroc – domină Piața Unirii. A avut mai multe destinații. A fost Oficiu Juridic Minier, Casierie pentru Garnizoara Militara, apoi sediu de Prefectură. Acum găzduiește Muzeul de Artă. Fațada este decorată în stil baroc, cu două tipuri de împletituri la nivelul parapetelor, al coronamentelor ferestrelor și al pilaștrilor. Printre cele mai importante personalități care au fost în Palatul Baroc se află Iosif al II-lea, Franz Josef și Regele Ferdinand.

5. Palatul Apelor – a fost construit la începutul secolului trecut, după schițele arhitectului Baumhorn Lipot. Palatul este înnobilat de elementele marine, în timp ce elementul care iese repede în evidență este acoperișul părții centrale, care are forma unui turn-cupolă. Elementele neobaroce se îmbină cu cele ale ordinului ionic.

Citește și

Cadouri speciale pentru colecția lui Mihai Eșanu