ROMÂNIA FRUMOASĂ Cel mai nou muzeu din România este în Neamț

Românii au avut multe de îndurat în lunga istorie a acestor meleaguri. Una dintre cele mai grele perioade a fost cea a colectivizării. Timp de 15 ani, între 1947-1962, comuniștii au răvășit satele românești. Pentru ca acea perioadă să nu fie uitată, un deputat USR a avut ideea nașterii Muzeului Colectivizării.

Iulian Bulai a ținut morțiș ca acest Muzeu să fie deschis în comuna sa natală, Tămășeni, județul Neamț. Muzeul Colectivizării este un proiect îndrăzneț, al cărui scop este să valorifice toate documentele și arhivele care conțin mărturii cutremurătoare despre colectivizare.

O fostă prăvălie din Tămășeni găzduiește prima piesă a acestui Muzeu. A fost, de fapt, o clădire a familiei lui Bulai, confiscată de comuniști. „Colectivizarea a stopat foarte mult spiritul de inițiativă, antreprenoriatul, grija pentru spațiul public. Toate aceste lucruri le putem vedea și astăzi în spațiul românesc. Suntem cumva victimele colectivizării.
Pentru a ne înțelege mai bine, pentru a ne vindeca aceste răni și pentru a ne confrunta cu ele, cred că trebuie să de discutăm, să le dezbatem, să le vizualizăm. Așa că am hotărât să fac un muzeu pentru a ne înțelege mai bine ca popor. Și am găsit răspunsuri la problemele și la dilemele cu care ne confruntăm în fiecare zi”, a explicat Iulian Bulai.

Practic, prăvălia este o poveste. Acolo a fost centrul cooperativei locale și chiar al miliției locale, iar povestea curge de la viața normală a familiei, care a fost distrusă de colectivizare. Acești oameni harnici au pierdut tot, pământ, moară, animale. Cei care ajung la Tămășeni sunt invitați să descopere un univers straniu pentru 2020, dar care s-a întins în aproape toata țara acum 70 de ani.

Tematica muzeului este structurată pe nu mai puțin de 18 spații distincte, fiecăre cu o temă specifică: Pâine, Furie și Revoltă, Destinul, Miliția, Agitatorii, Ascunzătoarea, Rezistența, Omul Nou, Carne și Vin, Apă, Gaz, Unelte agricole.

Cum se ajunge la Tămășeni? Din Roman se pleacă spre nord pe E85, iar după doar vreo 3 kilometri de la ieșirea din oraș, se face dreapta spre Tămășeni, unde se ajunge după alți 5 kilometri.

Citește și

FOTO Cum a replicat MM Stoica la scandările dinamoviștilor