ROMÂNIA FRUMOASĂ Cel mai mare muzeu bisericesc din țară e la Galați

Galațiul are câteva puncte de atracție pentru turiștii care aleg să ajungă acolo. Faleza Dunării este superbă, Biserica fortificată Precista are o istorie încărcată, iar Turnul de televiziune domină panorama. Un alt loc care merită vizitat este Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.

Clădirea care găzduiește Muzeul este Palatul Episcopal al Dunării de Jos, iar din 2014 a fost deschis publicului. Până la acel moment, timp de doi ani s-au făcut lucrări de restaurare, prin care s-a încercat readucerea aspectului inițial al clădirii. Astfel, de sub tencuială s-au scos la suprafață o serie de motive creștine și picturi bisericești, ia gratiile geamurilor de la parter au fost reconstruite pe baza feroneriei unei balustrade originale. În plus, stema de la intrare a fost refăcută precum cea văzută în câteva fotografii vechi și valoroase.

Construcția clădirii Palatului Episcopal a început în 1898, sub conducerea arhitectului Toma Dobrescu, care l-a desenat într-o formă cu front lung și două aripi perpendiculare. 3 ani mai târziu a fost inaugurarea, mai precis, pe 8 septembrie 1901.

Nume mari ale României de atunci, precum Dimitrie Sturdza și Spiru Haret, au fost prezente la slujba de sfințire. Familia regală a făcut mai multe vizite la Palatul Episcopal. În aprilie 1906, principele Ferdinand și principesa Maria au participat la ceremonia așezării pietrei de temelie a Catedralei Episcopale.

Suprafața expozițională este de 3000 de metri pătrați, ceea ce face din Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos cel mai mare muzeu bisericesc din România. Expoziția propune vizitatorilor o colecție impresionantă de icoane, cărți vechi, rare, obiecte de ofrevărie, din lemn și veșminte liturgice, tablouri, fotografii, care provin din parohiile eparhiei.

Într-un spațiu special amenajat s-a păstrat scheletul lui Innocens, primul creștin cunoscut cu numele de la noi, descoperit la Bărboși.

Citește și

Ramona Ioana Bruynseels acuzată că și-a abandonat partidul