Miercurea Ciuc are atracțiile sale. Printre acestea se află Castelul Miko, o emblemă a orașului și care are o istorie de aproape 400 de ani. Construcția sa a fost începută în 1623 și a durat nu mai puțin de 8 ani de zile.
Castelul poartă numele lui Miko Ferenc, proprietarul acestuia, care a devenit căpitan suprem al scaunelor secuiești Cașin, Gheorgheni și Ciuc. Miko s-a remarcat și prin faptul că a fost consilier al principelui Bethlen Gabor, dar și cronicar și diplomat.
Revenind la castel, planul acestuia este patrulater, cu o suprafață de 75 pe 70 de metri. Seamănă foarte mult cu alte castele din Transilvania, precum cele din Vințu de Jos și Iernut. Castelul MIjo a avut de suferit în secolul al 17-lea, când trupele turco-tătare au invadat Ciucul și au incendiat fortăreața. Astfel, clădirea a avut nevoie de o reconstrucție, care s-a petrecut între anii 1714-1716, sub conducerea generalului Stephan Steinville.
Mai departe, colonelul austrian Johann Weiss a realizat planul cetății, în jurul acesteia fiind proiectat un sistem de apărare cu patru bastioane italienești, urmele acestora putând fi văzute acum pe latura sudică. Depozitul de praf de pușcă a fost construit pe partea de sud-vest, iar bastionul sudic a fost transformat în capelă, în stol baroc. De ce toate acestea? Castelul fortificat a fost gândit ca un loc strategic la granița de est a Imperiului Habsburgic.
Castelul a reprezentat sediul comandantului forțelor revoluționare din Secuime în timpul Revoluției din 1848-1849. De atunci încolo, clădirea a fost utilizată de forțele armate până acum 50 de ani. În 1970 a devenit sediul Muzeului Secuiesc al Ciucului, unde, an de an, se desfășoară mai multe festivaluri de muzică.