ROMÂNIA FRUMOASĂ Castelul Jidvei, un loc de basm în inima Transilvaniei

Transilvania este recunoscută în străinătate ca una dintre cele mai frumoase zone ale României și milioane de turiști îi trec pragul an de an, încercând să descopere istoria țării noastre.

Un loc de basm este chiar în centrul țării, în județul Alba, la Cetatea de Baltă. Acolo unde în 1624 s-a terminat construcția castelului nobiliar Bertler Haller, în prezent imaginea casei de vinuri Jidvei. Construcția a fost făcută după modelul castelului Chambord din Franța, cunoscut datorită unei foarte distincte arhitecturi renascentiste franceze.

Castelul Jidvei nu are curte interioară, dar are cinci turnuri acoperite, patru dintre ele fiind circulare. În același stil au mai fost construite alte reședințe nobiliare din zonă, cum sunt cele de la Gilău, Medieșul Aurit sau Iernut.

De-a lungul câtorva secole, castelul a cunoscut perioade de glorie, dar și de decădere. A fost moștenit, donat, pierdut la cărți, răscumpărat și renovat. În vremea comunismului, castelul a aparținut IAS și a fost folosit ca unitate de șampanizare. Atunci au dispărut mobila, argintăria și mătăsurile.

După revoluție, familia grofului Haller a revendicat castelul, iar ultimul său descendent l-a vândut familiei Necșulescu, care a început să-l renoveze în 2003 și să-i redea aerul medieval. S-a descoperit vechea poartă a castelului, care fusese zidită, și blazonul familiei Bethlen, găsit pe marginea râului Târnava Mică. Scara de lemn, în formă de evantai, care urca la etajul al doilea, este autentică.

Castelul de la Cetatea de Baltă este imaginea Jidvei, cel mai mare producător de vinuri din România. Reprezentanții companiei te îmbie să vizitezi castelul refăcut în stil baroc, cu parcul amenajat, unde puteți degusta vin alb de calitate.