ROMÂNIA FRUMOASĂ Castelul bântuit din Câmpina, o superbă enigmă

Câmpina este, pentru unii, doar o localitate aflată aproape de Valea Prahovei. Când începi însă să cercetezi istoria localității și atracțiile pe care le oferă, îți schimbi părerea. Un loc deopotrivă ciudat și fermecător este Castelul Iulia Hasdeu.

Cine a fost Iulia Hasdeu? Fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a decedat la 18 ani de tuberculoză. Iulia Hasdeu a fost considerată o tânără genială și primul român care a absolvit Facultatea Sorbona din Paris. Tatăl a fost extrem de afectat de moartea fiicei sale și a decis să construiască un castel în memoria sa, între 1894-1896. Se spune că este un loc bântuit, Iulia putând fi auzită noaptea cântând la pian, în aplauzele tatălui său. Castelul a fost ridicat pentru a înlesni comunicarea lui Bogdan Petriceice Hasdeu cu fiica sa, prin ședințe de spiritism. De altfel, clădirea a fost supranumită Castelul Magului sau Templul Spiritist de la Poalele Carpaților.

Castelul a trecut prin multe, de-a lungul vremii. Cele două Războaie Mondiale au deteriorat clădirea. Între 1962-1964 s-a efectuat o restaurare, Castelul fiind transformat în Muzeul Memorial BP Hasdeu. Cutremurul din 1977 a reprezentat o nouă lovitură, care a dus la mulți ani de restaurare și consolidare. În 25 februarie 1995, Muzeul a fost deschis în totalitate. Aici se pot găsi fotografii, mobilier, manuscrise și tablouri care au făcut parte din colecția lui Bogdan Petriceicu Hasdeu.

Impresionante sunt și cele 6 săli ale Castelului:
Sala 1 reprezintă Salonul de primire a soției scriitorului;
Sala 2 este sufrageria înnobilată cu portretele familiei;
Sala 3 este Templul Castelului, cu cel mai înalt turn, în mijlocul căruia se află o statuie a lui Iisus, sculptată de Raphael Casciani. Vitraliile albastre, roșii și verzi dau un farmec aparte;
Sala 4 reprezintă biroul de lucru al lui B.P.Hasdeu;
Sala 5 este camera dedicată Iuliei Hasdeu;
Sala 6 este camera obscură, unde se țineau ședințele de spiritism.

Citește și

Iohannis anunță restricții. Dar exclude Starea de Urgență

No Comments Yet

Comments are closed