ROMÂNIA FRUMOASĂ Biserica din Densuș, ciudată și fascinantă

Că România are foarte multe biserici este un lucru bine știut. Că avem încă biserici extrem de vechi nu este un secret. Că la Densuș se află o biserică pe cât de ciudată, pe atât de fermecătoare, vă spunem acum. Densuș se află în județul Hunedoara, nu departe de Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Capitala Daciei romane este, de altfel, locul din care au fost duse materialele necesare construcției bisericii. Blocuri uriașe de piatră au fost așezate în așa fel încât să iasă o biserică diferită, din punct de vedere strict arhitectural. Este construită în plan pătrat, are naosul străpuns de un turn și are o absidă semicirculară absidă. Data construcției este încă un mister. Unii istorici o plasează în timpul romanilor, alții cred că a fost ridicată în secolul al șaptelea.
Un lucru sigur îl reprezintă anul în care a început pictarea interiorului bisericii “Sfântul Nicolae”. În 1443, un meșter pictor pe nume Ștefan a purces, alături de câteva ajutoare, la decorarea interiorului lăcașului de cult, pe care Nicolae Iorga l-a numit “fără pereche în toată românimea”.
Rând pe rând, de-a lungul istoriei, în biserica de la Densuș s-au ținut slujbe pentru ortodocși, reformați, calvini, uniți, ortodocși, catolici și, din nou, ortodocși. Din fericire, biserica de piatră a scăpat de demolare în secolul al XIX-lea și reprezintă un punct de atracție turistică. La Densuș se ajunge plecând din Hațeg spre Oțelu Roșu, pe DN68. După vreo 8 kilometri, se face dreapta la Totești, pe DJ687G, și în maximum 10 minute vedeți Biserica.
Citește și:

Cine a făcut diferența la debutul lui Pițurcă la Craiova. A venit în probe, le-a luat, a dat gol decisiv

[post-views]
[post-views]