ROMÂNIA FRUMOASĂ Biserica din Cisnădioara, o bijuterie pe vârf de deal

Județul Sibiu are o componentă istorică puternică. Aceasta cuprinde și seria de biserici fortificate, care domină zona. Una din cele mai frumoase este și cea la Cisnădioara, construită pe dealul cu același nume, între anii 1162-1223. Panorama de acolo este absolut spectaculoasă și oferă o vedere largă asupra satelor din jur.

Biserica de piatră este înconjurată de ziduri care aveau rol de apărare. Încă mai pot fi admirate azi. Biserica este compusă din 3 nave și nu a suferit prea multe modificări de-a lungul timpului. În plus, au fost construite și 3 turnuri: la sud este turnul de poartă, la vest este un turn în fața portalului, iar al treilea se află la est, la 5 metri de zidul de incintă. Zidurile aveau până în 6 metri înălțime, iar un lucru deosebit este reprezentat de cele 8 deschideri în formă de ușă care se află sub drumul dre strajă. Ușil erau de stejar, puteau fi blocate din interior, iar încăperile serveau drept loc prin care se aruncau bolovani asupra celor ce atacau cetatea.

Biserica are o piesă extrem de valoroasă: cea mai veche orgă cu tuburi din România în stare funcțională, care a fost construită în secolul al 18-lea. Are o acustică magică și din acest motiv în Biserică se organizează concerte și alte evenimente culturale. Biserica de la Cisnădioara adăpostește și pietrele funerare ale soldaților care au murit în această zonă în bătăliile din Primul Război Mondial.

Cum se ajunge la Cisnădioara? Din Sibiu se pleacă pe drumul 106U, pe lângă Muzeul Astra, iar apoi se face dreapta, spre Cisnădioara, pe drumul 106D. Din centrul Sibiului sunt doar 12 kilometri până la Biserică.

Citește și

Reacție dură a Andreei Berecleanu după scandalul ”panaramei”: ”Bătaie de joc a acestui popor”

No Comments Yet

Comments are closed